Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Tarzan - abernes konge


Beskrivelse


Da den unge Lord Greystoke, John Clayton og hans kone Alice dør et sted i Afrikas jungle, adopteres deres spæde søn af menneskeaben Kala. Han vokser op som Tarzan, abernes konge.

Anmeldelser (14)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. jan. 1996

af

af

Walther Knudsen

d. 26. jan. 1996

Første uforkortede udgave på dansk af pulp-klassikeren fra 1912. Historien om den spæde dreng, Greystokeslægtens retmæssige arving, der vokser op blandt de store menneskeaber og senere i kraft af sin intelligens hæver sig over dyrets natur, lærer sig selv at læse og ved kontakt med (hvide) mennesker vokser sammen med sin slægts miljø og dens sociale normer, for til sidst at give afkald på sin elskede med ægte britisk, aristokratisk stiff upperlip, ja, den historie er en myte, der er større end Burroughs roman. Fra abe til gentleman på 250 sider. Robinson Crusoe, Ulvedrengen og Kaspar Hauser kogt sammen til en vildt usandsynlig og dårligt dokumenteret, men spændende og gribende fortælling. Der er en gennemgang af Tarzanbøgernes danske udgivelseshistorie, men ingen dybere analyse af, hvad det så var Anna Brosbøll, Torry Gredsted og de andre stregede i de stedvist brutale skildringer. Tarzan er en del af det 20. århundredes bevidsthedshistorie, men efterspørgslen efter bøgerne virker ikke brændende for tiden. Bogen kan læses af drenge af begge køn og alle aldre, startende fra 12 år. De yngste læsere vil læse den for spændingen og springe over de kedelige passager. Den voksne læser vil derudover få anledning til masser af ideologiske analyser.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. jan. 1996

af

af

Poul-Erik Friis-Larsen (skole)

d. 26. jan. 1996

Her foreligger den første uforkortede oversættelse af den første Tarzan-bog, som mange i dag kender fra de pædagogisk censurerede udgaver i et temmelig antvikeret sprog til "en rask dreng på 14 år". Der tages nogle nødvendige forbehold i det oplysende forord om Tarzan-bøgernes udgivelseshistorie. Tarzan er prototypen på "den ædle vilde", der vokser op blandt/ligesom de grusomme menneskeaber og som - efter at have mødt den store (besværlige) kærlighed og med sin biologiske arv intakt! - bliver "civiliseret" på rekordtid. Persontegningen er ikke meget nuanceret, kvindesynet nærmest rystende victoriansk, mændene rendyrkede macho'er, forfatterens viden om Afrikas flora, fauna og mennesker minimal, og de imperialistiske og racistiske tankegange skinner igennem. Men, men! - hvis man ser på bogen som et udtryk for den tids (1912) eksotiske (tredie)verdensopfattelse og sort/hvide personbeskrivelse i populærromaner, ja, så er det jo en elementært særdeles spændende fortælling med grusomme, intense, dramatiske og endda morsomme handlingsindslag. Sproget har fået et betydeligt nutidigt løft, så den er læselig for selvlæsere fra 8. klasse Den urtids-fantasyagtige Tarzan på forsiden og den ditto yppige Jane på bagsiden skal nok appellere til skolebibliotekets ældste lånere.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. nov. 1999

af

af

Carsten Nørby Sørensen

d. 29. nov. 1999

Disney har i øjeblikket deres nye Tarzanfilm i biografen, og nu kommer den originale og uforkortede udgave af den uddødelige historie om den hvide abe, Tarzan abernes konge. Alle kender vel historien om den lille lord Greystoke, der strander sammen med sin forældre på en øde ø. Forældrene dør, og den lille dreng bliver adopteret af en stamme af menneskeaber. Her udvikler han sig til en uovervindelig "hvide abe", der bruger sin menneskelige intelligens i kampen for livet i den barske jungle. Men civilisationen trænger sig på, og Tarazan møder sit eget hvide folk, forelsker sig i Jane og hans jungleliv forandres. Denne bog er den første af den originale serie på 24 om Tarzan. Det er første gang jeg har læst den originale udgave, og den er lidt mere barsk, lidt mere spændende. Bogen kan genlæses af den voksne og yngre læser, og moderne større børn vil sluge den uddødelige drengehistorie om superhelten i lændeklædet fra den grønne, vilde jungle.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ellen Jensen (børn)

d. 18. dec. 2018

Bogen foreligger her i en revideret udgave, hvor de værste racediskriminerende ting er fjernet. Tarzan er blevet en myte om kampen mellem det dyriske og det civiliserede i mennesket. I hansfigur optræder de to egenskaber i deres yderste konsekvenser, nemlig som aben, der lever sit frie, brutale liv i kamp for at overleve, og som den forfinede engelske adelsmand, der er bundet afsamfundets normer og skikke. Uden smålig skelen til fakta og zoologi, biologi og geografi ruller eventyret over bogens sider. Det består af en række dramatiske episoder - mytteri, kampe mellemTarzan og vilde dyr, skattegravning, ren uskyldig kærlighed - kædet sammen til en handling, hvor det langsomt går op for Tarzan, at han ikke er abe, men menneske. Bogen er skrevet i begyndelsen afdette århundrede, og bærer naturligvis præg heraf. Synet på mænd, kvinder, andre folkeslag m.v. er tidstypiske og langt fra den opfattelse, man ønsker at videregive til børn, men bogens sprogligepatina og handlingenstidsmæssige placering og eventyrlige forløb bevirker, at faren for at barnet opfatter dette som nutidig virkelighed, er meget ringe. Spændende, eventyrlig læsning, der holdersig inden for genrens rammer. God, farvestrålende forside. Fra ca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Jørgen Laursen (skole)

d. 18. dec. 2018

Arven fra den tidligere oversættelse af Tarzan bøger fra 1933 føres videre i det første bind af den nybearbejdede serie. Det er stadig den forkortede oversættelse af G. Jørgensen(Flemming-bøgerne), der er anvendt. Teksten er bearbejdet af Per Sanderhage, der nok har luget i teksten, men ellers er den tidligere udgave tro. Tarzan-myten, det vilde og dyriske, holdes helt ihævd i første bind. Spædbarnet, af engelsk adelsslægt, optages i abekongen Kerchaks flok, hvor det passes og oplæres af den unge hun-abe Kala. Kala synes at hendes unge, nu navngivet Tarzan,vantrives, og "fader" Tublat hader ham. Ti år gammel er han dog fuldt så god som aberne til at svinge sig i træerne, og tiltager sig mere og mere magt over flokken. Han ender som abernes kongeefter at have dræbt Kerchak. Undervejs lærer Tarzan sig selv at læse og skrive efter en gammel ABC. I sin manddoms vår befrier han så en kvinde fra aben Terkoz, - og Tarzan har fået sin Jane. TilUSA kommer han også, og opnår at blivetiltalt hr. Tarzan. Eventyr og myte. Had og kærlighed. Det vil ikke her være muligt at tilføre Tarzan bøgerne en kritik med nye facetter. Omslaget er nyt oganderledes, nærmest fiktionsagtigt, det vil tale til elevernes fantasi. Bogen fordrer en rimelig god læser fra 6. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Vibeke Storch (børn)

d. 18. dec. 2018

Te. i farver om drengen Tarzans fødsel i junglen og hans opvækst blandt menneskeaber. Ifølge forsiden bygger dette album direkte på den nye film (som jeg ikke har set). Men det bygger også ihøj grad på Hogarth's Tarzan, abernes konge. Sproget er moderniseret, og den forklarende tekst er forkortet og delvis erstattet med abernes "tale". Ill. er langt fra så dramatiske som Hogarth's,men mere naturalistiske. Men handlingen følger den gamle te. nøje. Historien virker utroværdig og uinteressant på mig. Bl.a. er Tarzans sprog korrekt, mens aberne taler småbørnssprog med direkteordstilling og omtale af sig selv i 3. person. Te. sørger omhyggeligt for ikke at virke anstødelig - den nøgne drengs kønsorganer skjules af grene o.lign., og fra sit 13. år bærer han lændeklæde(uden at have været i kontakt med mennesker siden sit 1. leveår)! Ill. savner den dramatik, som historien kræver. De få mennesker i te. virker anonyme, og er undertiden direkte sjusket tegnet. Alti alt et uinteressantTarzan-album, som ikke udgør nogen fornyelse i forhold til tidl. Tarzan-albums.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kristian Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Tarzan, abernes konge er et nytegnet eventyr om den lille engelske dreng af adelig herkomst, som opfostres blandt Afrikas store menneskeaber, og som ender med at blive deres konge, dels vedsin voksende styrke, dels ved sin intelligens og evne til at håndtere våben. Albummet er godt tegnet med mange detaljer i det centrale i hver billedsekvens, mens baggrunden er mere udflydende.Tegningerne er af forskellig størrelse, hvilket undertiden kan virke forstyrrende for billedlæsningen. Som billedlæsning er det anvendeligt fra 1.-2. kl., men skal det tekstlæses, kræver det en godog tålmodig læser, der giver sig tid til at nærlæse den fortællende tekst. Denne er sat småt med versaler i farvede tekstfelter, anbragt øverst og/eller nederst i tegningen. Til forskel fra dengamle Tarzan-tegneserie, kendt bl.a. fra ugeblade, er der sat "tale" på såvel mennesker som aber i denne version. Denne "bobletekstning" er gængs i tegneserier og styrker i reglen læsningen i enpassende blanding af billed-og tekstlæsning. I dette album forstyrres denne harmoni af den rigelige fortællertekst, der laver mange brud på billedlæsningen. Skal albummet læses, er det ikkeanvendeligt før 6. kl., men på dette trin vil læseren nok få større og bedre udbytte af at læse den originale roman.


Berlingske tidende

d. 1. juni 1996

af

af

Ebbe Iversen

d. 1. juni 1996


Det fri aktuelt

d. 6. mar. 1996

af

af

Steffen Larsen

d. 6. mar. 1996


Euroman

Nr. 26 (1996)

af

af

Bo Green Jensen

Nr. 26 (1996)


Jydske tidende

d. 31. jan. 1985

af

af

Per Borgaard

d. 31. jan. 1985


Plys

1986

af

af

Bo Bjørnvig

1986


Gymnasieskolen

årg 70, nr 4 (1987)

af

af

Erik H. Madsen

årg 70, nr 4 (1987)


Information

d. 29. nov. 1984

af

af

Flemming Mouritzen

d. 29. nov. 1984