Bøger / faglitteratur til børn

Ture i middelalderens Danmark


Beskrivelse


Beskrivelser af omkring 150 seværdigheder fra middelalderens Danmark. Blandt andet kirker, klostre, borge, fæstningsværker og voldanlæg samt turforslag til byvandringer i middelalderens købstæder.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. sep. 1999

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 18. sep. 1999

Ca. 150 lokaliteter – "middelalder-highlights" – fordelt på 114 opslag er der i denne håndbog. Alle de beskrevne steder, dækkende det ganske land, er offentligt tilgængelige. Det er i overvejende grad kalkmalerier, kirker, voldsteder, klostre og borge eller tårne, der er omtalt. Desuden er der en gennemgang af de vigtigste middelalderbykerner med et bykort, hvor de vigtigste 3-7 centrale bygninger er plottet ind. Ca. 60 farvefotos – overvejende af bygninger – følger teksten. Denne er meget faglig – forfatteren er middelalderarkæolog – der er ganske mange fagudtryk, men de fleste er forklaret i en ordliste. Sproget er lidt knudret, men hist og her krydret med sagn og anekdoter. Alligevel er det lidt tung læsning, man skal netop anvende den som guide til udvalgte steder, ikke til kontinuerlig læsning. Som sådan er den fremragende. I opbygning minder den om Vejviser til Danmarks oldtid fra 1994. Her er kvantiteten lokalitetsmæssigt samt stedfinding dog prioriteret højere. Begge bøger har et fyldigt forord om den historiske periode, men den foreliggende har ydermere et lille, men vigtige afsnit om forskellige middelaldercentre og -aktiviteter med webadresser m.m. samt et om kulturplanter og -dyr indført til landet i middelalderen. Et godt register og kongerækken fra o. 940-1559 slutter af.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. sep. 1999

af

af

Søren Møller

d. 18. sep. 1999

En godt illustreret guide til 114 af de væsentligste danske middelalderseværdigheder såsom kirker, slotte, borge, voldsteder, ruiner og gamle byhuse. Først er der et kapitel om Danmarks middelalderhistorie. Så følger guiden, der er overskueligt opstillet med landkort over landsdelene. Hver seværdighed beskrives på en halv eller hel side, og de fleste vises på et farvefoto. Nogle af de gamle købstæder er beskrevet over flere sider med forslag til byvandring. Til slut er der en liste over museer og andre steder, hvor der foregår levendegørelser, noget om planter knyttet til middelalderen, ordforklaringsliste, kongerække, en kort litteraturliste og et sted- og emneregister. Der findes en lang række bøger med kortere eller længere beskrivelser af de samme seværdigheder, men denne bog har sin egen overskuelige og interessevækkende profil.


Kristeligt dagblad

d. 5. jan. 2005

af

af

Morten Petersen

d. 5. jan. 2005


Jyllands-posten

d. 17. aug. 1999

af

af

Anders Raahauge

d. 17. aug. 1999


Kristeligt dagblad

d. 25. aug. 1999

af

af

Helene Moe

d. 25. aug. 1999