Bøger / skønlitteratur til børn

Zoofabetet


Beskrivelse


Billed- alfabetbog der for hvert bogstav fortæller en kort historie om et fantasidyr lige fra allikan, bavimus og chimpahorn til ænin, ørensprutte og åspætte.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 1996

af

af

Lise Lotte Larsen

d. 4. okt. 1996

Ligesom Tungebrækkerbetet udgives denne i serien Alfabetbøgerne, og den har samme præg af gennemtænkt pædagogik udført med engagement og æstetisk kvalitet. Også her er alfabetet udgangspunkt for fantasifuld sprogleg, i dette tilfælde m.h.p. på at sætte orddele og stavelser i fokus. Det gøres ved at skabe 28 nye dyr, sat sammen af stavelser fra de gamle velkendte. Vi hører således om allikanen, bavimusen, chimpahornet, dromedillen osv. Til hvert dyr har Louis Jensen lavet korte rammende (?) karakteristikker, præget af den form for humor og fantasi, vi kender fra hans Hundrede historier. Billederne klinger med tekstens fri fabuleren i en sprudlende, ornamenterende stil i klare farver, der sammensætter genkendelige dyreenkeltdele til noget aldrig før set. Af og til dog på kanten til det urolige. Forrest mange forslag til, hvordan bogen kan bruges i sprogudvikligen, som udgangspunkt for hjemmelavede sproglege eller til snak om dyr og natur. Det sidste er måske nok lidt af et overbud. Til det formål findes bedre bøger, og det, denne bog kan på det sproglige område er mere end rigeligt til at legitimere dens eksistens. Fra 4 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 1996

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 4. okt. 1996

Karin Erbo Jensen og Dina Gellerts Abebetet (1995) med 29 små bogstavhistorier var den første i en række alfabetbilledbøger med kreativ lyd- og sprogleg til den første læseundervisning. Zoofabetet byder tilsvarende på 29 små fantasihistorier om mærkelige dyr, som stavelsesmæssigt er sammensat af mere velkendte: alikan, dromedille, elefin etc. Historierne er både sjove, poetiske, grumme og frem for alt fyldt med sproglige overraskelser, som gør (op)læsningen til en leg, man selv kan fortsætte med. Hertil giver et voksenforord og leksikon- og ordliste udmærkede anvisninger, men opslagene er faktisk så gode, at det hele nok skal komme af sig selv. Dertil bidrager også Nete Goldschmidts usædvanlige, dejlige og sjove billeder i en fantasifuld og fabulerende ornamental stil med tusch og akvarel. Det er Wiinblad-traditionen, som manifesterer sig med humør og livsglæde. Bogen er fin til sprog- lyd- og staveleg. I 1. klasse sammen med en voksen, men så snart differentieringsbehovet viser sig også til muntre og spændende selvstudier op til omkring 3. klasse.


Berlingske tidende

d. 27. okt. 1996

af

af

Eva Glistrup

d. 27. okt. 1996


BUM

Årg. 14, nr. 3/4 (1996)

af

af

Nina Goga

Årg. 14, nr. 3/4 (1996)