Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Katamaranen


Beskrivelse


Som protest mod de voksnes verden fuld af håbløshed, arbejdsløshed, skilsmisser og opgivende forældre, beslutter den 15-årige Thomas og Peter på 12 at flygte til Sverige i en synkefærdig katamaran.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

P. Borre Larsen (skole)

d. 5. apr. 2019

Katamaranen er en social-realistisk skildring af et arbejderkvarter. Forældrene er trætte, og børnene slutter sig sammen i bander for dog at føle samhørighed med nogen. Jørgen, 15 år, er bandeleder, uønsket fra fødslen. Peter, 12 år, flytter til og bliver Jørgens yndlingsoffer. Thomas er 15 år, han er socialist og ønsker en børnerevoiution. Thomas og Peter bliver venner, og da Thomas har homoseksuelle tilbøjeligheder bruger han Peter seksuelt. Efter at Thomas har slået en gammel mand ned og taget hans penge, beslutter han sammen med Peter at rejse til Sverige for der at opleve den fulde frihed uden voksne, være sammen med både piger og drenge, drikke o.s.v. De forliser, men reddes af en led kapitalist, som Thomas til sidst slår ned med sin korte kæde. Bogen er præget af råhed og kulde. Peter banker en mindre dreng for at få selvtillid. Bagefter udnytter Thomas ham seksuelt. Jørgen begår selvmord. Det var nr. 7, sagde man i højhuset. Beskrivelsen af børnene ogdereshandlingervirker sandfærdig. Fremhævelsen af Thomas' sociale forståelse lyder noget postuleret, men årsag/virkning (dårlige sociale forhold - frustrerede børn) står klart. Ungdomshylden piger og drenge.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Helge Scheuer Nielsen (børn)

d. 19. dec. 2018

Hovedpersonerne i denne ungdomsbog er to drenge i et højhusområde i Ålborg. Den ene er 12-13 og den anden omkring 15 år. Den mindre af dem kommer fra et lidt kedeligt hjem, og den store har meget dårlige forhold derhjemme. Faderen sejler, og moderen er aggressiv og højrøstet. Der fortælles om, at de to drenge samler en katamaran og prøver at flygte fra kedsomheden i det trøstesløse miljø ved at tage til Sverige. De kæntrer men bliver reddet af en lystsejler. Begge drenge er aggressive og voldelige. I begyndelsen mest den store. Det er på mange måder en rystende bog, f. eks. skildres, hvorledes de to drenge plager en langt mindre dreng, hvorledes den store bruger cykelkæde i slagsmål o.s.v. Det undertrykte behov for kærlighed og varme bliver til lidt små-homoseksualitet for de tos vedkommende, medens en kammerat begår selvmord i desperation. Skildringen af samfundets (og forældrenes) svigten, og miljøet og bogens dialog virker stort set ægte. Dog er der enkelte lidt postulerendesteder, hvor man (måske med urette) er lidt skeptisk over for den stærke og velformulerede kritik af samfundet lagt i munden på en ellers ret uartikuleret stor dreng. Vold og sex præger bogen meget. Selv om den ikke er på højde med f. eks. Hans Ovesens Skal vi slås, er det en god og velskreven bog for de 14-16-årige. Flerfarv. tegnet omslag.


Berlingske tidende

d. 25. sep. 1976

af

af

Jørgen Grunnet Jepsen

d. 25. sep. 1976


Alternatur

årg 3 (1978/79), nr 8

af

årg 3 (1978/79), nr 8


Aarhuus stiftstidende

d. 12. okt. 1976

af

af

Inga Jeppesen

d. 12. okt. 1976


Information

d. 17. jan. 1977

af

af

Niels Mors Nielsen

d. 17. jan. 1977


Aalborg stiftstidende

d. 23. sep. 1976

af

af

Lars Borberg

d. 23. sep. 1976


Kristeligt dagblad

d. 25. jan. 1977

af

af

Henrik Moe

d. 25. jan. 1977