Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Alting og Ulla Vilstrup


Beskrivelse


"Hvis man ikke kan tåle lidt modgang, så egner man sig ikke til at leve". En ung mand på 19 år, indlagt på den lukkede afdeling, har kun en vigtig ting i sit liv: en gammel dansk kærlighedsfilm med den smukke Linda i hovedrollen. En dag går det op for ham, at filmens Linda også eksisterer i virkeligheden - som skuespiller.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. dec. 1998

af

af

Lene Kristiansen

d. 8. dec. 1998

Bogens jeg-fortæller er 19 år og anbragt på en lukket afdeling. Mentalt er han både rørende, snu og naiv på én gang, behandlingssystemets metoder og de ansatte aflæser han hurtigt, og en vis form for system i sit liv får han alene gennem "Hjerterfri" - en ældre dansk videofilm som han altid har på sig og ser flere gange dagligt. Filmens smukke Linda, som skal igennem mangt og meget før hun til sidst finder den ægte kærlighed, bliver hans egen ledetråd, og de klicheer, der uvægerligt hører med til genren, bliver for ham livets sandhed. En dag går det op for ham, at skuespilleren og filmens Linda eksisterer i virkeligheden, og det lykkes ham og han eneste gode ven, psykopaten Willy, at stikke af for at finde hende. I små tilbageblik afdækkes sentenser fra begges liv, og de består ikke overraskende af både druk, omsorgssvigt og vold. En helstøbt og nuanceret lille roman, sprogligt billedskabende, intens og finurlig, indholdsmæssig et trøstesløst og alligevel varmt billede af en hel menneskeskæbne. Det er en bog, som med sine litterære kvaliteter og mange temaer har en bred målgruppe - fra 13 år og ikke mindst unge. Dickmeiss omslag signalerer følsomhed og lidt drama, men mest at det ikke er en helt almindelig roman, men noget meget mere.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. dec. 1998

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 8. dec. 1998

Bogens unavngivne hovedperson og jeg-fortæller er en nittenårig retarderet, indlagt på en psykiatrisk afdeling. Den ydre handling giver et indblik i hans triste og monotone liv, hans tanker og følelser. En opdagelse, en pludselig erkendelse får ham til at flygte, gøre oprør. Flugten skaber nok kaos i hans liv, men giver ham også en indsigt i sin egen situation, han kan leve videre på. Titlens Ulla Vilstrup spiller en central rolle i bogen. Hun er skuespiller og hovedrolleindehaver i en gammel dansk film, "Hjerterfri", som er hovedpersonens bibel, og som han helst ser flere gange om dagen. Hovedpersonen opsøger under flugten Ulla Vilstrup, nu en ældre dame, da han "finder ud af" at hun eksisterer i virkeligheden. Fiktion og virkelighed smelter sammen. Kim Fupz Aakeson skildrer sin hovedperson varmt og solidarisk. De mange spøjse og indimellem både rørende og dramatiske sammenstød mellem hans og almindelige menneskers tankegang og hovedpersonens overvejelser og ræsonnementer er gengivet med stor indsigt, logisk og lydefrit, fastholdt i hans synsvinkel og sprog. Bogen har psykologisk fat i noget væsentligt, om menneskelig værdighed uafhængig af situation og baggrund, som den formidler underholdende og tankevækkende på samme tid. Kan læses - også fælles - fra 8. klasse.


Politiken

d. 30. dec. 1998

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 30. dec. 1998


Information

d. 5. mar. 1999

af

af

Merete Møller Olesen

d. 5. mar. 1999


Aktuelt

d. 2. jan. 1999

af

af

Steffen Larsen

d. 2. jan. 1999


Berlingske tidende

d. 11. dec. 1998

af

af

Kari Sønsthagen

d. 11. dec. 1998