Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Glasbørnene


Beskrivelse


Martin på 13 og lillebror Daniel på 5 har det svært. Deres mor drikker og kommer sammen med en voldelig mand. En dag bliver det for meget for Martin ...

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. jan. 2000

af

af

Britta Liboriussen

d. 26. jan. 2000

Roman for børn fra ca. 10 år. Martin på 13 år og lillebror Daniel på 5 har det svært. Deres mor drikker og kommer sammen med en voldelig mand. Martin er bagefter i skolen, fordi han skal passe Daniel. Drengene er soldariske over for deres mor og forsøger at skjule, hvordan forholdene er derhjemme. En dag bliver det imidlertid for meget, og Martin tager Daniel med ud til gamle venner i skurbyen uden for Ålborg. Efter nogle gode dage forstår Martin, at drengene er efterlyste, og han tager Daniel med på flugt videre i en robåd over Limfjorden til Egholm. Turen bliver fatal for Daniel, der får lungebetændelse og dør. Martin kommer på en institution og derefter i en plejefamilie. Fremtiden tegner lysere, men han vil aldrig glemme Daniel. I sin dramatiske, socialrealistiske stil bringer bogen mindelser om Bent Hallers Katamaranen og i sin beskrivelse af forholdet mellem brødrene og Daniels fantasiverden om Brødrene Løvehjerte. Bogen er imidlertid ikke helt vellykket. Dertil er persontegningen for svag og handlingen for skematisk. Alligevel er bogen gribende og spændende på grund af den realistiske og indlevede skildring af, hvor svært børn (og deres voksne) i truede miljøer har det. En bevægende bog, der virker stærkt på læseren.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. jan. 2000

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 26. jan. 2000

Her er en gribende og meget nærværende beretning om Martin på 13 og hans lillebror Daniel på 5. De bor i Aalborg med deres mor, som er alkoholiseret i en sådan grad, at hun ikke kan passe dem. Martin har overtaget rollen som den, der holder sammen på familien, hvilket medfører store, uhyggeligt store personlige omkostninger for ham. Det er baggrunden for historien, som opleves gennem Martin og bogen gengiver fremragende hans følelsesmæssige op- og nedture i forhold til moderen, hendes tilfældige bekendtskaber, den truende omverden og ikke mindst til hans lillebror, som følelsesmæssigt fornemmer skønheden i verden og også i den næste. Konflikterne tårner sig op, og de to drenge forsøger til sidst at klare sig alene i en verden, hvor de møder både kærligheden og døden. Det er en stærk historie, som vil kunne læses fra omkring 12 år, men som også vil kunne give en klasse en givende fællesoplevelse ved oplæsning eller som fælleslæsning. Bogen kan desuden bruges som en skønlitterær indgang til emner som omsorgssvigt og alkoholmisbrug fra 7. klasse. Og så har Lars Vegas Nielsen lavet en forside, som bliver bedre og bedre, jo mere man ser på den.


Weekendavisen

d. 4. feb. 2000

af

af

Ina Kjøgx Pedersen

d. 4. feb. 2000


Berlingske tidende

d. 6. maj 2000

af

af

Kari Sønsthagen

d. 6. maj 2000