Bøger / faglitteratur / bibliografier

Den hvide slavehandel i Danmark 1870-1925 : virkelighed og myter


Beskrivelse


Om hvordan fattige kvinder, i årene 1870-1925, under falske forudsætninger blev lokket til Amerika og Rusland, hvor de endte på bordel eller i såkaldte sangerindepavilloner.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. nov. 2008

af

af

Anny Skov Madsen

d. 25. nov. 2008

I dag hedder det trafficking (at handle med mennesker), men det er ikke et nyt begreb. Før i tiden blev det at handle med børn og kvinder kaldt for "hvid slavehandel". Bogen giver et interessant indblik i tidligere tiders syn på kvinder, og som sådan kan den bruges både som et tidsbillede, som en brik til kvindehistorien og i opgavesammenhæng til emner om trafficking, prostitution og kriminalitet.

Handel med børn og kvinder blev indtil 1921 kaldt for hvid slavehandel, og det var et emne, der blev diskuteret offentligt verden over. Forskeren Agnete Birger Madsen har beskrevet handelen set fra dansk side. Fattige kvinder blev under falske forudsætninger af skruppelløse fæstemænd lokket til Amerika og Rusland, hvor de endte på bordel eller i såkaldte sangerindepavilloner. Ud fra avisartikler, politirapporter, viser mv. får vi indblik i de enkelte historier. Pressen og underholdningsbranchen spandt gode historier om kvindehandelen, der pirrede den offentlige moral. Forfatterens fortjeneste er at gå bag om historierne og myterne og med udvalgte citater sætte emnet ind i en historisk sammenhæng.

Der findes ikke andre bøger om samme emne.

Historien om den hvide slavehandel trækker de lange linjer til dagens trafficking og prostitution. Det er velfortalt, veldokumenteret og spændende formidlet. Et fint kig ind i datidens moral og magtmisbrug.


Kristeligt dagblad

d. 12. nov. 2008

af

af

Charlotte Bach

d. 12. nov. 2008