Film / fiktion / drama

Anne Franks dagbog
The diary of Anne Frank


Beskrivelse


Anne Franks dagbog er filmatiseringen i fem afsnit, af den virkelige Anne Franks liv, som hun selv berettede om det i sin berømte dagbog. Fra tyskernes besættelse af Holland under 2. Verdenskrig, om familiens liv i skjul, til den sørgelige slutning i 1944.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. juli 2011

af

af

Charlotte Cathrine Pedersen

d. 5. juli 2011

Tv-serien Anne Franks dagbog henvender sig til alle med interesse for den autentiske beretning om Anne Frank, hendes dagbog og jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig. Kan bruges i historie-undervisningen i folkeskolen, fra 13 år, til at belyse nogle af nazismens konsekvenser. Formidles sammen med andre værker om 2. verdenskrig, at leve i skjul, jødeforfølgelser, ungdom og pubertet i en krigszone.

Anne Frank vokser op i Amsterdam før og under 2. verdenskrig. I 1942 må Anne, hendes forældre og søsteren Margot gå under jorden. De skjules af gode venner på den fabrik, hvor faderen arbejder. Anne får en dagbog i fødselsdagsgave, da hun bliver 13 år. Hun beskriver hvordan livet foregår i den lille hemmelige lejlighed, hvor fire andre jøder i samme situation flytter ind hos familien Frank. Anne Franks dagbog blev et enestående vidnesbyrd om livet i skjul, frygten for at blive opdaget af nazisterne, om den første forelskelse, teenage-pigens opgør med moderen og de konflikter, der opstår mellem mennesker, der er tvunget til at få alt til at fungere på meget lidt plads. Serien består af fem episoder, hvor man følger månederne mellem juli 1942 og efteråret 1944. Der er blevet lagt meget stor ihærdighed i at skabe et tidstro billede af Amsterdam i de år. Og alle kendte detaljer om kvarteret, fabrikken og lejligheden er nøje kopieret i filmens setup.

Jon Jones har siden 1999 instrueret en række tv-serier og film for BBC. Oftest med historiske, politiske temaer. Heriblandt "The Alan Clark diaries" og Archangel. Historien om Anne Frank og hendes dagbog er tidligere filmatiseret - dog i friere fortolkninger.

Filmatiseringen af Anne Franks dagbog er meget tro overfor dagbogen - ned i detaljer, i klædedragt, frisurer og scenografi. Både Anne, hendes familie og de øvrige beboere er overbevisende portrætteret.