Bøger / skønlitteratur / digte

Det skal nok gå : poesi


Beskrivelse


Digte om tilbedelse og distribueret intelligens, om indsamling og organisering og om at være flere. Om natur og sorg og tro.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. aug. 2018

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 14. aug. 2018

Kompleks digtsamling om planters intelligens og følelser, om natur, sorg og tro. For trænede lyriklæsere.

Digtsamling i tre dele. Første del er en oversættelse af dokumentarfilmen "The Secret Life of Plants" til poesi. Afsættet er Peter Tompkins og Christopher Birds bog, Planternes hemmelige liv, der beskriver planters intelligens og følelser, og hvordan de reagerer på fx elektriske påvirkninger og derved bliver forståelige for mennesker. Bogens anden del med titlen "Det skal nok gå" indeholder en række mulige øvelser eller opfordringer til læseren: "Drik en metalholdig drik og placer derefter magneter/ forskellige steder på kroppen, fx knæet skridtet, men/ ikke øjnene". I bogens sidste del taler stemmen både fra et fællesskab, et vi, og et jeg, der bl.a. oplever sorgen ved at miste sin far: "Far, jeg savner dig, jeg elsker dig stadig". Andreas Eckhardt-Læssøe, f.1989, er også kritiker og oversætter af Kosmisk pessimisme af filosoffen Eugene Thacker. Dette er hans debutdigtsamling.

Vellykket samling med digte, som skriver sig ind i en af tidens varmeste tendenser, økopoesien og tænkningen omkring Antropocæn. Flere steder punkteres forestillingen om menneskets særstilling i økosystemet, som fx i denne fine linje: "Planterne gjorde jorden klar til os/ Vi må gøre jorden klar/ Til noget andet end os". En lovende debut.

Theis Ørntoft, Lars Skinnebach og Glenn Christian skriver også økopoesi, men i en mere gennemført, apokalyptisk udgave.