Bøger / faglitteratur / bibliografier

Danmark set gennem et cykelhjul


Beskrivelse


Cyklens kulturhistorie i Danmark, samt om Danmarks samfundsmæssige udvikling gennem de sidste 150 år. Om cyklens teknologiske udvikling, samt om kvindefrigørelse på cykel, mellemkrigstiden, cykelpoeter, og verdens bedste cykelland.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. okt. 2018

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 2. okt. 2018

Omfattende og meget flot udgivelse om cyklens kulturhistorie i Danmark, hvor man bl.a. hører om cyklens kvindefrigørende funktion og om Danmarks mange cykelpoeter. For interesserede i emnet, eller opgavebrug fra gymnasieniveau.

Martin Zerlang er professor i litteratur og moderne kultur, og har i flere bøger beskæftiget sig med Københavns historie og arkitektur, senest i Zoom København. I nærværende udgivelse giver han sig i kast med at beskrive cyklens kulturhistorie i Danmark, fra at være legetøj kun for mænd til et transportmiddel for alle og symbol på en sund livsstil. Indledende vendes cyklens teknologiske udvikling, og derefter går forfatteren nogenlunde kronologisk frem med kapitler om kvindefrigørelse på cykel, mellemkrigstiden, cykelpoeter og verdens bedste cykelland. Undervejs citeres fra en række kulturpersonligheder som fx Rifbjerg, Piet Hein og Johannes V. Jensen. Med mange illustrationer og litteratur/navneregister.

Velskrevet og interessant udgivelse, forsynet med et lækkert layout med et væld af flotte illustrationer, der gør læsning til en sand fornøjelse. Den er let at læse og er foruden et spændende indblik i cyklens kulturhistorie, også en fortælling om samfundets og kulturens udvikling gennem de sidste 150 år.

Der findes et væld af bøger om cykelsporten, men først nu får man en samlet fremstilling af cyklen som kulturobjekt gennem tiderne.


Jyllands-posten

d. 6. jan. 2019

af

af

Mikael Jalving

d. 6. jan. 2019


Weekendavisen

d. 12. okt. 2018

af

af

Bo Bjørnvig

d. 12. okt. 2018



Informationer og udgaver