Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Bange for livet


Beskrivelse


En 16 årig ensom, selvudslettende pige forsøger at tage sit liv. En jævnaldrende klassekammerat prøver at finde frem til årsagen.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Rossen (børn)

d. 18. dec. 2018

Gitte, der går i 8. kl. har forsøgt at begå selvmord. Hvorfor?, spørger en af klassens piger, som efter nogen betænkelighed besøger hende på hospitalet. Gennem klassens diskussioner ogklassekamm. Nickis naturlige medmenneskelige engagement, får vi at vide, hvorfor Gitte har nerver, og at nogle mennesker er svagere udstyret konstitutionsmæssigt set, hvilket ikke behøver atbetyde, at de er dummere. En god beskrivelse af en pige, der er anderledes og som behøver hjælp fra andre. Svagheden i bogen er beskrivelsen af Gittes forældre og deres milieu, det kniber som altidmed nuancerne i bøger, der beskriver generations-kløfterne. Let tilgængelig bog om et problem, der er mere alment, end voksne bryder sig om at indrømme. Anvendelig til diskussion, samt selvlæsningfra ca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Merete Egholm Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Ungdomsbog oversat fra svensk. Den bringer nogle chokerende statistiske oplysninger bl.a. at der i Sverige om året dør flere af selvmord end ved trafikulykker. Forholdet er stort set det sammei Danmark. I 1975 begik 63 unge under 19 år selvmord, syv børn under 14 år. Forfatteren prøver at give nogle forklaringer: Forældres jagt på statussymboler, forældres ambitioner m.h. til børnsskolegang, ensomhedsfølelse, mobning. Det er de to sidste begreber, der får bogens hovedperson Nicki til at reagere, til at føle skyld og ansvar, da en klassekammerat har forsøgt selvmord. Bogenigennem forsøger hun at få klassekammeraterne til også at føle ansvar, og vi følger mange diskussioner om individ contra samfund, om hvilke job man bør stræbe efter: et der giver godt eller et,hvor man gør menneskelig nytte. Gennem hele bogen går sætningen: Er der en mening med det hele? Der er meget lidt konkret handling, men en masse filosofiske betragtninger over liv og død. På egenhånd vil det nok være etfåtal af folkeskolens elever, der kan holde interessen fangen, men bogen vil være velegnet t.l kristendomsundervisningen i 9. og 10. klasse som udgangspunkt fordiskussioner.


Lands-avisen Aktuelt

d. 18. maj 1979

af

af

Steffen Larsen

d. 18. maj 1979


Jyllands-posten

d. 19. feb. 1979

af

af

HIPS

d. 19. feb. 1979


Holstebro dagblad

d. 18. juli 1979

af

af

J. H.

d. 18. juli 1979



Informationer og udgaver