Film / nonfiktion / dokumentarfilm

Morten og Peter : det komplette gak gak


Beskrivelse


Tv-jounalisten Nick Horup skildrer gennem 20 år dagligdagen for de to mongoler Morten og Peter og Anna med ataksi. De har tanker og følelser som alle såkaldte normale, hvis begreber om livets lykke sættes i relief.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2008

af

af

Frans Rasmussen

d. 24. okt. 2008

TV2-journalisten Nick Horups enestående serie om de udviklingshæmmede Morten og Peter har bud til alle. Den sætter normalitetsbegrebet i relief og giver en enestående indsigt i en anden verden.

Nick Horup mødte Morten Jensen, Peter Palland og Anna Ahleson allerede i 1989. Det hele udviklede sig til, at han lavede fem længere udsendelser. De er alle tre udviklingshæmmede, og det fine ved Nick Horups indgangsvinkel er, at han tager dem alvorligt. Det handler ikke om deres situation som handicappede, men om dem selv som ligeværdige mennesker med et følelsesliv. I den første udsendelse fra 1991 var mongolbørnene Peter og Morten 14 år, og Anna, der lider af ataksi, 12 år. I den sidste udsendelse er de hhv. 25 og 27 år. Morten er flyttet hjemmefra, Peter bor stadig hjemme, mens Anna er flyttet fra Ringsted til Taastrup og arbejder som tømrer.

Serien er et skoleeksempel på, hvad tv kan når det er bedst. Nick Horup interviewer, lytter og lader de tre, som man klart fornemmer han har en dybtfølt personlig interesse for, tale om deres dybeste følelser. Serien er ikke mindst unik, fordi den følger så langt et forløb, nemlig over næsten 20 år. Her er ingen medlidenhed, her er ikke tale om stakler, men en respektfuld skildring af mennesker med deres eget, værdifulde liv.

Serien er underholdende og balancerer fint mellem det komiske og det tankevækkende. Mange, også unge, ser serien som underholdning, men der er ingen tvivl om, at den som ingen anden rokker ved nogle forestillinger om mongolers liv.