Bøger / faglitteratur til børn / barndomserindringer

Nyborg-somre : på feriekoloni 1912-29


Beskrivelse


Palle Lauring, født 1909. tilbragte somrene 1912-1929 på feriekoloni sammen med sine forældre, der ledede lærernes feriekolonier på Nyborg-egnen. Det var den egn, der inspirerede forfatteren til hans store historie-interesse.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bjørn Ulrik Larsen

d. 18. dec. 2018

I serien, hvor kendte danske forfattere skriver om personlige minder og oplevelser fra barndommen, er tidligere udkommet fire title; denne er en af yderligere fire titler. Palle Lauringskriver om en række somre på Knudshoved-odden ved Nyborg 1912-29, hvor han var på feriekoloni, ikke som "almindelig" kolonidreng, men fordi hans far var med til at starte og siden ledelærerforeningens feriekolonier. I en lidt løs og kalejdoskopisk form fortæller PL veloplagt om de mange naturlige, men ikke altid ufarlige drengestreger det kunne blive til, når ca. 100 drenge varsamlet i flere uger, og om sin nysgerrige færden på egen hånd. PL fortæller lidt om baggrunden for feriekolonierne, de forskellige hold drenge og sit forhold til disse, og i glimt giver han etportræt af sin far - en engageret, tolerant og "livsklog" mand. Drengene var indkvarteret på den daværende isbådsstation, som vi får en beskrivelse af ligesom om lokaltopografien og miljøet påodden. Bogen er ill. med få s/h fotos og etkort over odden. Forsidelayout som de tidl. bind. Serien, og også denne titel appellexer ikke til den brede og store lånerskare i børnebiblioteket, menden, som læser, får et godt partielt tidsbillede og et rimeligt indtryk af disse feriekolonier - fra en personlig indfaldsvinkel. Kan læses fra ellevc-tolv år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Preben Poulsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Serien "En anden historie" består af en række små bøger skrevet af kendte forfattere, der fortæller om egne personlige oplevelser og minde fra deres barn- og ungdom. I denne bog på 70 sidergiver forfatteren os et indblik i de barndomsoplevelser, der knytter sig til de år, han tilbragte sammen med forældrene, der ledede lærernes feriekolonier. Han fortæller om naturen, dyre- ogplanteliv, de drenge, han mødte på kolonierne, lærerne, skibene, istransporterne over Storebælt, farlige oplevelser og meget mere. Alle de små "historiske" tilbageblik - ofte med danmarkshistoriskesideblik - drejer sig om perioden, da forfatteren var tre-tyve år gammel, og stedet er Knudshoved på Fyn. En skitse forrest i bogen viser de forskellige lokaliteter. Bogen er ill. med nogle fåaftryk af s/h fotos. Forf. har den livsfilosofi, at børn hvert år bør feriere i det samme sommerland, som de så kan ture igennem "til hver plet har fået stemmer". Forf. lever absolut op til dennefilosofi. Han fortællerlevende og mange gange til mindste detalje, så man føler, at man selv er til stede. Bogen kan selvlæses fra ca. elleve år, men den er også særdeles velegnet til oplæsning på4.-7. klassetrin. Til basisbiblioteket.


BUM

årg 5, nr 3 (1986)

af

af

Jenny S. Thomsen

årg 5, nr 3 (1986)


Det fri Aktuelt

d. 1. juli 1987

af

d. 1. juli 1987


Tidens skole

1987, nr 2

af

af

Inger Harbo

1987, nr 2


Jyllands-posten

d. 17. nov. 1986

af

af

Annelise Vestergaard

d. 17. nov. 1986