Grundbogen er udarbejdet til faget religion på gymnasiet og hf, og som sådan målrettet kravene til religionsfaget. Den udmærker sig dog ved at kunne læses af alle, samt ved at kunne fungere som opslagsbog.
Grundbogen har samme kapitelinddeling som 1. og 2. udgave, og de levende religioner gennemgås fortsat i særskilte kapitler med historie, udbredelse, hovedretninger, lære, riter, etc. New age-strømningerne har deres eget kapitel, ligesom oprindelige folks religioner, med et kritisk blik igennem kolonitidens verdenssyns optik. Bogen afsluttes med et kapitel om religion og etik og et om religionsfagets metoder. Afsnittet med ordforklaringer og indeks er bibeholdt, og bogen fungerer således også som opslagsbog. Forfatterne er kompetente fagfolk, og synsvinklen er objektiv udefra-analyse parret med indefra-indsigt.
3. udgave er tillempet kravene til religionsfaget efter gymnasiereformen (2005) og justeringen (2010). Væsentligste ændring siden 2. udgave er, at kapitlet om religionsfagets metoder er skrevet om. Dette kapitel er ligeledes omskrevet i 2. udgave, og oversigten over verdens religioner udvidet i forhold til 1. udgaven.
Denne grundbog er for alle biblioteker, og 1. og 2. udgaven kan nu med fordel udskiftes med denne 3. udgave af de biblioteker, der ønsker at være ajour med gymnasiereformen. Alle tre udgaver kan dog fortsat anvendes til ikke-gymnasiestuderende læsere.