Books / nonfiction for children / håndbøger

Religion og kultur : en grundbog


Description


En introduktion til verdens religioner og til deres praksis i de kulturer, hvor de findes.

Reviews (8)


The libraries' assessment

d. 28. Jan. 2011

By

By

Grethe Lorentzen

d. 28. Jan. 2011

Grundbogen er udarbejdet til faget religion på gymnasiet og hf, og som sådan målrettet kravene til religionsfaget. Den udmærker sig dog ved at kunne læses af alle, samt ved at kunne fungere som opslagsbog.

Grundbogen har samme kapitelinddeling som 1. og 2. udgave, og de levende religioner gennemgås fortsat i særskilte kapitler med historie, udbredelse, hovedretninger, lære, riter, etc. New age-strømningerne har deres eget kapitel, ligesom oprindelige folks religioner, med et kritisk blik igennem kolonitidens verdenssyns optik. Bogen afsluttes med et kapitel om religion og etik og et om religionsfagets metoder. Afsnittet med ordforklaringer og indeks er bibeholdt, og bogen fungerer således også som opslagsbog. Forfatterne er kompetente fagfolk, og synsvinklen er objektiv udefra-analyse parret med indefra-indsigt.

3. udgave er tillempet kravene til religionsfaget efter gymnasiereformen (2005) og justeringen (2010). Væsentligste ændring siden 2. udgave er, at kapitlet om religionsfagets metoder er skrevet om. Dette kapitel er ligeledes omskrevet i 2. udgave, og oversigten over verdens religioner udvidet i forhold til 1. udgaven.

Denne grundbog er for alle biblioteker, og 1. og 2. udgaven kan nu med fordel udskiftes med denne 3. udgave af de biblioteker, der ønsker at være ajour med gymnasiereformen. Alle tre udgaver kan dog fortsat anvendes til ikke-gymnasiestuderende læsere.


The libraries' assessment

d. 21. Dec. 2005

By

By

Ellen Lind Jensen

d. 21. Dec. 2005

Denne bog er skrevet som undervisningsbog til faget religion på de gymnasiale uddannelser. 1. udgave kom i 2002, men grundet den nye gymnasiereform har man fundet det nødvendigt at foretage nogle ændringer, idet reformen kræver et udblik til andre fagområder. Men der findes ikke udtalelse på 1. udgave, så her følger en beskrivelse. Bogen indleder med at give de vigtigste religionshistoriske grundbegreber, hvorefter 2. kapitel giver en oversigt over verdens vigtigste religioner. Efterfølgende gennemgås de enkelte religioner i særskilte kapitler med historie, lære, myter, riter, praksis, nutidig fremtræden og kultur. Perspektivet er overordnet en udefra-synsvinkel dog med en analyse, der også fordrer en indefra-forståelse, således at man til en vis grad har tilstræbt en vekselvirkning, som altså har tyngde til det objektive perspektiv. Kapitlet om de oprindelige folks religioner har mere karakter af kritisk essay, idet der her er tale om et opgør med udbredte forestillinger om disse. De mange nye religioner anskues som den hovedstrømning, der kaldes new age. Endelig et kapitel om religion og etik samt ét om religionsfaglige metoder. Registret fungerer samtidig som ordforklaringsliste. Bogens redaktører og forfattere er alle kompetente personer indenfor fagområdet, og selvom der er tale om en undervisningsbog, kan den sagtens anvendes overfor en bredere kreds.


Kristeligt dagblad

d. 14. Jan. 2003

By

By

Anders Laugesen

d. 14. Jan. 2003


Gymnasieskolen

Årg. 94, nr. 7 (2011)

By

By

Hans Jørgen B. Thomsen

Årg. 94, nr. 7 (2011)


Religion

2006, nr. 3

By

By

Jens M. Steffensen

2006, nr. 3


Gymnasieskolen

Årg. 89, nr. 8 (2006)

By

By

Hans Jørgen B. Thomsen

Årg. 89, nr. 8 (2006)


Religion

2003, nr. 2

By

By

Knud Erik Sørensen

2003, nr. 2


Gymnasieskolen

Årg. 86, nr. 14 (2003)

By

By

Hans Jørgen B. Thomsen

Årg. 86, nr. 14 (2003)