Bøger / faglitteratur

Europas bedste nedkastningschef Toldstrup : det frygteligste er at miste friheden


Beskrivelse


Interview's fra en TV-udsendelse med Jens Toldstrup (f. 1915) - som organiserede og ledede modtagelsen af de engelske nedkastninger af våben og ammunition over Jylland. Sidst i bogen fortæller Tolstrup's fire kvindelige kurérer: Liss Richardt, Annie Langberg, Gertrud Pedersen og Kirsten Bertelsen om deres oplevelser i det jyske hovedkvarter.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hans Jørgensen

d. 18. dec. 2018

I det jyske modstandsarbejde var Anton Jensen, uddannet tolder, deraf dæknavnet Toldstrup, en legendarisk skikkelse, nedkastningschef, og Jyllandsleder i krigens sidste år. Peter Laursen,journalist og tv-producer lavede en portræt-udsendelse om Toldstrup i september. Bogen bringer interviewet i sin helhed, altså også med udtalelser, der af tidsmæssige grunde var klippet bort.Toldstrup fortæller om, hvad der fik ham ind i modstandsarbejdet, om den første nedkastningsgruppe, om mødet med Juncker, om hvordan det jyske hovedkvarter arbejdede, om frihedsrådet, om de gamlepolitikere og deres svigten. Toldstrups udtalelser suppleres af kommentarer fra fire af hans kvindelige kurérer, og af korte samtaler med tre modstandsledere, der arbejdede tæt sammen med ham.Tilsammen giver bogen et billede af en modig og retlinet personlighed, en dygtig administrator, en leder med betydelig udstråling, men også en mand, der følte sig svigtet af Frihedsrådet ogpolitikerne i forbindelse medforholdene efter Befrielsen. Meget af stoffet findes jo i andre bøger, men til forståelse af personen, Toldstrup, er bogen vigtig.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

Bogen her rummer teksten fra et TV-interview med den kendte og "berømte" nedkastningschef Toldstrup. Hvad der blev skåret fra i TV er med her. TV-udsendelsen blev en succes, det var mødet meden stærk personlighed, der havde sine meningers mod. Der blev rokket ved nogle ting: retsopgøret, om der var rene politiske/aktive modstandsgrupper, forræderiet efter 4. maj 45 o.m.a. Bogen sluttermed mødet med 7 af Toldstrups gamle medarbejdere, som på bedste vis husker deres gamle chef og hans bedrifter. Han var chefen, der kunne sit job, som vidste, hvad han ville. Er det så lykkedes ibogform? Kan man bare, selv om tanken er oplagt, skifte medie? Kan ordene overføres, - bære i sig selv? Hvad med de mange løse ender og indfald? Svaret er nej. Bogen er blevet et sporadisk billedeaf et enestående menneske, men her mangler det, som skærmen gav : det underforståede - kropssproget. Det virker i bogform som "elegant" overflade, lidt springende, og for den unge læser nok ogsålidt forvirrende. Vardet alligevel så let, eller har vi bare mødt højdepunkterne? Men så kan man gå i litteraturlisten og lægge de sidste brikker i mosaikken på plads, men det burde ikke haveværet nødvendigt. Selvlæsning fra 14 år.


Vestkysten

d. 16. nov. 1985

af

af

K. B. Provst

d. 16. nov. 1985


Vendsyssel tidende

d. 20. dec. 1985

af

af

Svend Thorsen

d. 20. dec. 1985


Land & folk

d. 7. jan. 1986

af

af

Herman Oschlak

d. 7. jan. 1986


Information

d. 26. nov. 1985

af

af

-och.

d. 26. nov. 1985


Jyllands-posten

d. 13. dec. 1985

af

af

AJ

d. 13. dec. 1985


Aarhuus stiftstidende

d. 6. jan. 1986

af

d. 6. jan. 1986



Informationer og udgaver