Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Tøj til tiden


Beskrivelse


Om moden i dag, dens idégrundlag, idealer og identitet, forholdet mellem mode, krop og køn, moden som livsstil, dansk modeindustri, modefotografiet, modemesser, blade og reklamer, modekriser og livsmønstre.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Larsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Med mode som emne gives et billede af 80'ernes kønsopfattelse, statussymboler, sociale roller og af modens vej fra tegnebord til kunde. Mode skildres som et spejl af tiden, en mulighed for detenkelte menneske til at signalere sin personlighed - eller måske snarere den personlighed, man ønsker. For bogen kommer grundigt bag om spillets facade og bevæger læseren til aktivt at gøre detsamme ved hjælp af mange små situationsbilleder. Disse er formet som en slags øjenvidneberetninger, altså uden en udtrykt forfatterholdning, og giver gode muligheder for en debat mellem elever i8.-10. kl., hvis man arbejder med emner som identitet, livsstil, mode, mig selv og de andre, ung i 80'erne - eller hvad man nu kalder disse nutidsemner. For at sætte 80'erne i relief behandlesmodens tendenser i bredt kulturhistorisk perspektiv sat i forbindelse med økonomiske kriser, børnefødsler m.m. Masser af kulturhistorie findes også i afsnittet »Det fotografiske øjeblik« ommodefotoets historie 30 år bagud- en meget anvendelig supplering, når man i dansk arbejder med billedanalyse / reklamer. Mange gode fotos (nogle for små desværre) udbygger og understreger teksten,som sprogligt og temamæssigt egner sig til elever i 8.-10 kl. i dansk / samtidsorientering, men også til fritidslæsning.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Elin Søborg

d. 18. dec. 2018

I 6 kapitler og behageligt tværformat med 2-spaltet tekst, bred margen og et væld af især fotografiske illustrationer fortælles underholdende om, hvad der skaber moden, hvad den udtrykker,hvordan den påvirker og hvordan den produceres. Det er ikke en modens historie men et meget aktuelt debatoplæg, der kun i forbifarten nævner de store modehuse, men i stedet beskæftiger sig medaktuelle tendenser i tiden som f.eks. mærkevarer, punk og anden anti-mode, ligesom de til enhver tid aktuelle kønsrollers indflydelse på modebilledet og fotografiske finessers salgsevne trækkesfrem. Teksten er krydret med en række case-stories, udarbejdet med hjælp af Janne Hejgaard, dels om unge og forskellige holdninger til modetøj og dels om valg af tøj til forskellige formål (bl.a.jobsøgning indenfor forskellige fag) hvor læseren opfordres til at gøre sig egne tanker. - Det er en velskrevet bog i et meget fint og indbydende lay-out. Den er beregnet til undervisning af de14-16-årige, men er også ettankevækkende debat-oplæg, som mange unge, nok især piger vil nyde sammen med bøgerne om deres fysiske og psykiske udvikling, kropspleje og lign. En velkommentanderledes bog om mode for både unge og voksne. Fra ca. 13 år og op.


Jyllands-posten

d. 19. jan. 1989

af

af

Un

d. 19. jan. 1989



Informationer og udgaver