Bøger / faglitteratur / bibliografier

En egn bliver til : magt og mennesker i et sjællandsk godsområde fra 1700-tallet til i dag


Beskrivelse


Gennem talrige kildeeksempler og forfatterens (f. 1946) egne indsamlede beretninger fortælles om livet på landet omkring det midtsjællandske Giesegaard Gods gennem 250 år.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. apr. 2019

af

af

Søren Møller

d. 10. apr. 2019

Om godsmiljøet omkring Giesegaard over 250 år. For lokalhistorikere og interesserede i dansk herregårdshistorie.

Giesegaard ligger mellem Ringsted og Køge og beskrives her med tilhørende gårde og husmandssteder og landsbyerne Klippede og især Gjørslev. Gennem talrige kildeeksempler og forfatterens egne indsamlede beretninger fortælles om livet på landet omkring godset gennem 250 år: Materielle forhold, dyrkningsforhold, ejendomsforhold, klasseforhold og samhandel med egnens købstæder. Ind i det hele lægger forfatteren sine egne tolkninger af historien. Stort underbyggende kilde- og noteafsnit. Illustreret i farver med mange ældre og nutidige fotos, malerier, tegninger og landkort.

Bogen indeholder et imponerende stort materiale om egnen, og illustreringen er rig, varieret og flot gengivet.

Bogen er en forkortet, nyredigeret, opdateret og dansksproget udgave af forfatterens disputats A manorial worldLykkemagerne. I 2002 skrev han også Lykkemagerne, hvor noget af det samme stof i forkortet form er brugt og sat sammen med mere fiktive træk. Giesegaard findes kortere beskrevet i flere samleværker om herregårdeBogen er en forkortet, nyredigeret, opdateret og dansksproget udgave af forfatterens disputats A manorial world. I 2002 skrev han også , hvor noget af det samme stof i forkortet form er brugt og sat sammen med mere fiktive træk. Giesegaard findes kortere beskrevet i flere samleværker om herregårde.