Bøger / faglitteratur / erindringer

Den farlige dreng : alene på flugt fra nazisterne


Beskrivelse


Psykiateren Boris Cyrulnik (f. 1937) bryder års tavshed og fortæller om en traumatisk barndom som forældreløs jøde i 1940'ernes Frankrig. Beretningen veksler mellem barndomsoplevelser og dybdegående psykologiske analyser af traumerne.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. sep. 2013

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 2. sep. 2013

For læsere af kz-erindringer og holocausttraumer.

Allerede da Boris Cyrulnik var 6 år, havde krigen kostet ham begge forældre. Moderen anbragte ham på børnehjem for at redde ham, mens Boris selv knapt anede, hvorfor han var et barn, der var farligt at beskytte, hvad det egentlig betød at være jøde, og hvorfor tyskerne ville ham til livs. Under krigen var overlevelse ren ageren, men derefter kom en traumatisk bearbejdelse af minderne, hvor tilflugten ofte blev ensom tavshed, fordi oplevelserne simpelthen var for ufattelige til at blive troet og delt med andre. Traumerne forstærkedes af at være kastebold mellem to nye mødre og anbringelse fra børnehjem til børnehjem. Først da en tryg ramme igen blev etableret, blomstrede Boris op fra klassens sinke til skolens lys, kom på gymnasiet og endte som speciallæge i psykiatri. Fremstillingen veksler mellem barndomsoplevelser og fine dybdegående psykologiske analyser af traumerne fra skiftende vinkler. De første står stærkt hos læseren, mens de sidste, selv om de ofte opblødes af eksempler fra andres lignende oplevelser, tenderer en fremstilling og et ordvalg, som kan indskrænke målgruppen unødigt. Psykiatrien er derfor på en gang både bogens svaghed og styrke.

Til læsere af Rosenberg: Et kort ophold på vejen fra Auschwitz og De gemte børn : beretninger fra anden verdenskrig.

En personlig men stærk bog med et ujævnt skift mellem erindring og psykiatriske redegørelser fra en traumatisk barndom som forældreløs jøde i 1940'ernes Frankrig.


Jyllands-posten

d. 2. nov. 2013

af

af

Mikkel Andersson

d. 2. nov. 2013


Social kritik

Årg. 25, nr. 136 (2013)

af

af

Morten Thing

Årg. 25, nr. 136 (2013)