Bøger / faglitteratur

Indvandring i velfærdsstaten


Beskrivelse


"Danmark mødte verden, da tyrkere kom til landet i midten af 1960’erne. Og verden mødte den danske velfærdsstat. Skulle velfærdsstaten også beskytte folk fra andre lande? Først var folk fra fjerne egne gæstearbejdere og fremmedarbejdere, så blev de indvandrere og flygtninge. Befolkningen diskuterede de nye. Det gjorde politikerne også, og i 1983 indførte de Europas mest liberale udlændingelov, der med tiden splittede højrefløjen og venstrefløjen. Mens Socialdemokratiet i 1990’erne sadlede om og satsede på integration, diskuterede danskerne juletræer, tørklæder og frikadeller. Det gør vi stadig. Heidi Vad Jønsson, lektor i velfærdshistorie ved Syddansk Universitet, følger det politiske spor fra vugge til grav og fortæller om indvandringen i den danske velfærdsstat.".

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. maj 2018

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 25. maj 2018

Lektor Heidi Vad Jønsson tager temperaturen på indvandringen i den danske velfærdsstat. Fra dengang det hed gæstearbejdere og fremmedarbejdere til nutidens flygtninge og indvandrere. Fra Europas mest liberale udlændingelov i 1983 til nutidens strammerkurs med politisk flertal. For dig som følger den politiske debat om integration og indvandring.

Mix af kulturhistorie og indlæg til debatten, som fortæller danmarkshistorie, med start omkring 1965 til nutiden. i 1960'erne kom tyrkere til Danmark for at løse et behov for arbejdskraft. Senere kom debatten til, at dreje sig om, om fremmedarbejdere og gæstearbejdere også skulle være omfattet af det danske velfærdssystem. En debat som stadig foregår nu om flygtninge og indvandrere. Forfatteren skriver bl.a. "Hvis man skal forstå dansk integrationspolitik, skal man forstå forholdet mellem velfærdsstaten og nationalstaten og mellem politik og historiefortælling." Bogen har overskrifter som "Indvandrere - 1970'erne", "Flygtninge - 1980'erne" og "Integration 1990'erne". Bogen er en del af forlagsserien "100 danmarkshistorier", i samme serie fx også GrundlovenI velfærdsstatens randområde. Heidi Vad Jønsson er lektor ved Syddansk Universitet, og har skrevet ph.d.-afhandlingen I velfærdsstatens randområdeMix af kulturhistorie og indlæg til debatten, som fortæller danmarkshistorie, med start omkring 1965 til nutiden. i 1960'erne kom tyrkere til Danmark for at løse et behov for arbejdskraft. Senere kom debatten til, at dreje sig om, om fremmedarbejdere og gæstearbejdere også skulle være omfattet af det danske velfærdssystem. En debat som stadig foregår nu om flygtninge og indvandrere. Forfatteren skriver bl.a. "Hvis man skal forstå dansk integrationspolitik, skal man forstå forholdet mellem velfærdsstaten og nationalstaten og mellem politik og historiefortælling." Bogen har overskrifter som "Indvandrere - 1970'erne", "Flygtninge - 1980'erne" og "Integration 1990'erne". Bogen er en del af forlagsserien "100 danmarkshistorier", i samme serie fx også Grundloven. Heidi Vad Jønsson er lektor ved Syddansk Universitet, og har skrevet ph.d.-afhandlingen .

Et interessant stykke velskrevet Danmarkshistorik, der bør læses uanset politisk ståsted i debatten om velfærdsstat og integration.

Om indvandring fx også Hvad ved vi om indvandring og integration?.