Bøger / faglitteratur

Alt er relativt : eller er det nu også det?


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. okt. 2008

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 9. okt. 2008

For naturvidenskabeligt læsende på begynder- og fortsætterplan.

De to forfattere er naturvidenskabsmænd og formidlere af naturvidenskab. Begge har skrevet artikler og bøger og deltaget i formidling af forskning, bl.a. ved Den store danske encyklopædi. Bogens formål er at give svar på spørgsmålet om "hvor ved vi det fra?" for at af- eller bekræfte hverdagsopfattelser. Især den del af bogen som beskæftiger sig med atomfysik, er dog snarere "sådan siger videnskaben". Bogen medtager hvad forfatterne anser for de vigtigste spørgsmål inden for alle discipliner af naturvidenskab: fysik, astronomi, geologi, biologi, mennesket mv. Den afkræfter, at videnskab er sikker viden, men derimod teorier. Det er en vidtfavnende rundtur i alt fra universets fødsel over drivhuseffekten og palæontologi til menneskets udvikling. Afslutningsvis behandler bogen naturvidenskabens uløste problemer og dens begrænsninger: hvad den ikke kan. Sprogligt er bogen let forståelig, og det svære stof er formidlet på en nogenlunde lettilgængelig måde, visse steder med humor. Illustreret med gråtonede og måske bevidst lidt naivistiske tegninger.

Taget hver for sig er der inden for de enkelte videnskabsgrene lignende introduktioner. Denne bog giver mere et samlet billede af de mange puslespilsbrikker.

Bred og almen gennemgang af de væsentligste overordnede emner inden for alle grene af naturvidenskaben.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. okt. 2017

af

af

Martin Jørgensen

d. 23. okt. 2017

Gennemgang af den moderne videnskabs historie og nuværende status. For interesserede i naturvidenskaberne.

"Hvor ved du det fra?" er denne bogs grundpræmis. På en rejse gennem de forskellige videnskabelige grene som fx fysik, astronomi og biologi tager bogen fat i historien bag de videnskabelige landvindinger, der er gjort gennem årene. Videnskabelig teori er ikke bundsolid, men blot en nutidig forklaring, indtil næste teori enten udvikler eller modsiger. Bogen fortæller historien om de mænd og kvinder, der har jagtet svarene på uafklarede spørgsmål. Kapitlerne tager læseren på en rundtur i fx big bang, elektromagnetisme, livets opståen og the missing link. Undervejs afmystificeres myter med viden. Bogen afsluttes med en række uløste udfordringer, hvor der stadig ikke er videnskabelig konsensus. Det to forfattere er henholdsvis fysiker og biolog og har begge formidlet og udgivet indenfor deres respektive felter.

Læseværdig bog, der tager læseren med på en videnskabelig sightseeing, hvor ganske komplekse videnskaber præsenteres på et forholdsvist forståeligt niveau. I en verden med rigelige mængder fake news er denne bog den perfekte modgift. Til den rette læser er dette en guldgrube af viden.

I forhold til første udgave Alt er relativtEn kort historie om næsten alt er bogen suppleret med opdateret viden indenfor fx observation af tyngdebølger. Bill Brysons populære En kort historie om næsten alt har stort set samme indgangsvinkel, men er mere overfladiskI forhold til første udgave Alt er relativt er bogen suppleret med opdateret viden indenfor fx observation af tyngdebølger. Bill Brysons populære har stort set samme indgangsvinkel, men er mere overfladisk.