Bøger / faglitteratur / bibliografier

Den danske reformation


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


"I 1517 hamrede Luther ifølge myten 95 teser op på døren til slotskirken i Wittenberg og sparkede gang i reformationen. Også i Danmark. Nu skulle det være slut med aflad, bod og pave, og kun troen på Gud kunne retfærdiggøre mennesket. Mange steder i Europa greb folk til våben. I Danmark sloges adel med borgere og bønder i 1534-1536 i borgerkrigen Grevens Fejde, der mundede ud i den danske reformation. Ved 500-års jubilæet i 2017 var der også kampe. Dog kun på ord. Var Luther frelser eller forræder? Stod han bag det danske velfærdssamfund, turisme og uformel omgangstone eller jødeforfølgelser, heksebål og kvindeundertrykkelse? Bliv døbt i protestantisk vievand, og få konfirmeret din katolske viden af lektor på Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet Morten Fink-Jensen, der tager dig med på pilgrimsrejse i Danmark og omegn.".

Indhold

Tilløb til forandring ; Reformationskampen ; Afslutning og ny begyndelse


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. dec. 2019

af

af

Hamide Kara

d. 11. dec. 2019

En historiebog om den danske reformation. Henvender sig til historieinteresserede læsere.

Lektor ved Københavns Universitet og forfatter Morten Fink-Jensen skriver om reformationen som udmøntes politisk og religiøst efter opgør med den katolske kirkes økonomiske, religiøse og politiske herredømme i Danmark. Over kapitler som "Reformationens perspektiver", "Teserne", "Bispernes kirke", "Grevens fejde", "Det skånske forræderi", "Befolkningen belæres", "Modstand fra præsterne" m.fl. skriver Fink-Jensen om begivenheder før, under og efter reformationen, og byder på reformationens perspektiver og betydning for Danmark såvel religiøst som kulturelt. Sidst i bogen finder man inspiration til videre læsning om reformationen samt de øvrige titler i serien "100 danmarkshistorier".

Bogen er 29. bog i Aarhus Universitetsforlags serie "100 danmarkshistorier" og ligeså interessant og læseværdigt som de forrige i serien. Morten Fink-Jensen skriver entusiastisk og i et letforståeligt sprog om de skelsættende og afgørende begivenheder op til reformationen, og om hvordan Danmark brød med den katolske kirke til fordel for protestantisme. Reformationens afgørende rolle for samfundsudviklingen er vigtig læring.

Af andre titler om reformationen og dens betydning for Danmarks historiske udvikling findes: ReformationenDanmark og reformationen - i 1500-tallet og nuHvorfor er danskerne danske?Luther og Danmark i 500 år, Danmark og reformationen - i 1500-tallet og nu, Hvorfor er danskerne danske? og Luther og Danmark i 500 årAf andre titler om reformationen og dens betydning for Danmarks historiske udvikling findes: Reformationen, , Hvorfor er danskerne danske? og Luther og Danmark i 500 årAf andre titler om reformationen og dens betydning for Danmarks historiske udvikling findes: Reformationen, Danmark og reformationen - i 1500-tallet og nu, og Luther og Danmark i 500 årAf andre titler om reformationen og dens betydning for Danmarks historiske udvikling findes: Reformationen, Danmark og reformationen - i 1500-tallet og nu, Hvorfor er danskerne danske? og .


litteratursiden.dk

d. 23. nov. 2019

af

af

Per Eilif Månson

d. 23. nov. 2019

Et velskrevet og gennemillustreret stykke danmarkshistorie, der giver et kort og nuanceret indblik i en meget afgørende historisk periode. Vi har netop rundet 500-året for Luthers teser, en begivenhe...


Kristeligt dagblad

d. 14. mar. 2020

af

af

Thomas Reinholdt Rasmussen

d. 14. mar. 2020


Kristeligt dagblad

d. 11. jan. 2020

af

af

Thomas Reinholdt Rasmussen

d. 11. jan. 2020