Bøger / skønlitteratur / roman

Den sidste vikingekonge


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Norge i 1028. Kong Olav er på flugt. Under flugten efterlader han Rane Kongsfostre hos halvbroderen Harald. Engang var Rane en berygtet viking, nu er han en olding med bare én hånd. Kongens flugt og mødet med Rane vender Haralds beskyttede liv på hovedet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. apr. 2017

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 4. apr. 2017

Det er urolige tider omkring år 1000 i Norge. Konger og jarler strides om det jordiske rige, og forskellige religioner kæmper om sjælene. Den purunge Harald (Hårderåde) er den centrale person i denne dramatiske roman som henvender sig til læsere med interesse for den tidlige norske historie.

I 1028 må Olav den Hellige opgive herredømmet over Norge, og mens Knud den Stores marionetregent hersker over landet og Olav samler nye kræfter i Kiev, går hans 13 år gamle halvbror, Harald, rundt på fædrenegården og surmuler. I romanen følger vi ham derfra og til han senere, modnet og opdraget, selv må drage til udlandet efter Olavs fatale nederlag i slaget ved Siklestad. Ekeberg fortæller historien korrekt med en blanding af sagnskikkelser, historiske - og opdigtede personer. Læsere, der ikke er helt stive i den tidlige norske historie, får en god introduktion til epoken.

Egedal skriver ligefremt og direkte, men også lidt kedeligt. Vinklen er lidt gammeldags nationalromantisk. Personer og tidsbillede er forudsigelige, vikingerne er modige, ærekære og ærlige, men det er brutale tider uden lov og ret. Bogen vil appellere til et ældre publikum med særlig interesse for norsk historie, som dog måske vil føle sig bedre oplyst af faglitteratur om emnet. Haralds senere liv er kendt og meget dramatisk så mon ikke vi får en fortsættelse.

Her bør henvises til alle tiders bedste, og i dette Kulturby 2017 år teateraktuelle, vikingeroman Røde Orm 1+2.