Til folk der arbejder professionelt med omsorg, studerer området, eller har interesse for det. En bog om samfundet og den offentlige sektors udfordring, med både at skulle opretholde de klassiske velfærdsopgaver og nye krav om effektivitet og konkurrencedygtighed. Fra professionsuddannelsesniveau og op.
Når arbejdet med omsorg af mennesker sættes i system og effektiviseres, forsvinder mennesket så helt? Og er der nogle mennesker, der er vigtigere at behandle end andre? Hvad betyder mest? Velfærd for alle, eller effektivitet og konkurrence i omsorgsarbejdet, eller det affektive arbejde som forfatteren kalder det, så det er de rigtige der bliver behandlet, frem for dem først i køen. Det er nogle af de emner Katrin Hjort tager fat på i denne bog. Bogen er bygget op, så den kapitelvist bevæger sig fra meget konkrete og let genkendelige problemstillinger, til mere abstrakte og teoretiske. Det gør, at den sidste del af bogen er noget sværere at læse end starten. Sproget i bogen er forholdsvist akademisk, men bogen er godt struktureret og fyldt med cases og figurer, der underbygger pointerne. Bogen fordrer et vist kendskab til sundhedsvidenskabelige termer.
Bogen tager tråden op fra bøger om omsorgsarbejde som fx Service og kvalitet i den offentlige sektor, 2007, Almen sygepleje 1, 2003, og sætter spørgsmålstegn ved de klassiske idealer i bøger som Omsorgens idé, 2006 og Ledelse og sygepleje, 1999.
En god bog der udfordrer vores tankegang på omsorgsområdet.