Bøger / faglitteratur

Det affektive arbejde


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Med forandringerne af velfærdsstaten ændres vilkårene for arbejdet med uddannelse, sundhed og social indsats. Velfærdsorganisationerne spændes ud mellem forvaltningsfornuft, faglig fornuft og forretningsfornuft. Arbejdsopgaver mangedobles, og de professionelle udfordres af nye krav om evaluering, evidens og etisk stillingtagen.Det affektive arbejde ? arbejdet med menneskelige livsprocesser, mentale som fysiske ? kan blive det 21. århundredes globale forretningsgrundlag. På den ene side betyder økonomisering af det affektive arbejde nye muligheder for højt specialiseret professionelt arbejde, der kan udvide læringspotentialer og livskapacitet i princippet næsten uendeligt. På den anden side betyder det rationaliseringer af arbejdet, prioritering af ydelser og selektion af klienter. Fremtidens stridspunkt inden for velfærd bliver spørgsmålet om adgang til omsorg. Hvem kommer ind i de arenaer, hvor diverse dele af sind og krop kan udfoldes og udvikles? Liv og død bliver på nye måder en politisk beslutning. Hvilke liv bliver de livsværdige, og hvilke liv bliver ikke værd at leve?

Indhold

Evaluering - æslet, der levede af luft ; Evidens - viljen til at vide, hvad der virker ; Etik - pligtetik, nyttemoral og det gode liv ; Stress - konsekvenser af det multiple arbejde ; Styring - forvaltningsfornuft, faglig fornuft og forretningsfornuft ; Forskning - hvad blev der af modus 2? ; Forandring - organisering af omsorgsarbejdet i Norden i det 20. århundrede ; Forvandling - potentiel global organisering af det affektive arbejde i det 21. århundrede


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. maj 2012

af

af

Allan Thomsen Volhøj

d. 15. maj 2012

Til folk der arbejder professionelt med omsorg, studerer området, eller har interesse for det. En bog om samfundet og den offentlige sektors udfordring, med både at skulle opretholde de klassiske velfærdsopgaver og nye krav om effektivitet og konkurrencedygtighed. Fra professionsuddannelsesniveau og op.

Når arbejdet med omsorg af mennesker sættes i system og effektiviseres, forsvinder mennesket så helt? Og er der nogle mennesker, der er vigtigere at behandle end andre? Hvad betyder mest? Velfærd for alle, eller effektivitet og konkurrence i omsorgsarbejdet, eller det affektive arbejde som forfatteren kalder det, så det er de rigtige der bliver behandlet, frem for dem først i køen. Det er nogle af de emner Katrin Hjort tager fat på i denne bog. Bogen er bygget op, så den kapitelvist bevæger sig fra meget konkrete og let genkendelige problemstillinger, til mere abstrakte og teoretiske. Det gør, at den sidste del af bogen er noget sværere at læse end starten. Sproget i bogen er forholdsvist akademisk, men bogen er godt struktureret og fyldt med cases og figurer, der underbygger pointerne. Bogen fordrer et vist kendskab til sundhedsvidenskabelige termer.

Bogen tager tråden op fra bøger om omsorgsarbejde som fx Service og kvalitet i den offentlige sektor, 2007, Almen sygepleje 1, 2003, og sætter spørgsmålstegn ved de klassiske idealer i bøger som Omsorgens idé, 2006 og Ledelse og sygepleje, 1999.

En god bog der udfordrer vores tankegang på omsorgsområdet.


Politiken

d. 22. dec. 2012

af

af

Svend Brinkmann

d. 22. dec. 2012


Sygeplejersken

Årg. 113, nr. 5 (2013)

af

af

Jens Bydam

Årg. 113, nr. 5 (2013)


Dansk pædagogisk tidsskrift

2014, nr. 4

af

af

Mikala Hansbøl

2014, nr. 4


Tidsskrift for socialpædagogik

Årg. 16, nr. 1 (2013)

af

af

Steen Juul Hansen

Årg. 16, nr. 1 (2013)