Bøger / skønlitteratur / digte

Fatalisten


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Digt som blander udtryksformer fra selvbiografi til filosofi.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. maj 2018

af

af

Thomas Olesen

d. 14. maj 2018

Intelligent, vild, kedelig og genial poesi til kendere. Langdigt af amerikansk poesis megastjerne, Lyn Hejinian, som mixer virkelighed og fiktion på en hidtil uset måde.

Filosofisk selvbiografi i dagbogsformat i prosapoetisk ord- eller tankestrøm. Lyn Hejinian (f. 1941) er en af grundlæggerne af den avantgardistiske Language Writing Movement (Charles Bernstein o.a.), der forsøger at gøre teksten så åben og dynamisk som muligt. I "Fatalisten" kommer dette til udtryk ved et væld af flertydige sætninger, som ikke afgrænses til ét område. Snart skrives der om filosofi (bl.a. Kierkegaard), om litteratur (bl.a. H.C Andersen) og poetik, om USA, om hverdagen, om værket, om identitet og Hejinian selv. Undervejs undersøges tid og virkelighed, idet der hele tiden gøres tanker om livet som skæbnebestemt eller tilfældig hændelse.

Hejinian er en af de betydeligste nulevende, amerikanske digtere. Det viser hun i nærværende bog med mixet af fatalisme og tilfældighed. Blandingen af humor og paradokser, højtravende filosofi og hverdagsbeskrivelser gør værket til både en lise og en udfordring at læse. Ingen af de filosofier, man præsenteres for, synes at være endegyldigt sande, men prøves tværtimod af ud fra et ironisk armslængdeprincip.

På dansk er Martin Glaz Serup, se fx Romerske nætter, eksponent for en poetik, som er i familie med Hejinians.