Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Følg John


Beskrivelse


Den unge kvinde Maria og hendes troldlignende barn er blevet interneret af den svenske organisation Specialafdelingen. Marias bror John og hans kammerat befrier Maria og barnet under en dristig aktion. Men Specialafdelingens agenter samt andre er lige i hælene på dem.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. mar. 2001

af

af

Vera Jensen

d. 23. mar. 2001

Her er fortsættelsen til Bjørn (2000). Søskendeparret Maria og John er nu blevet to år ældre. Maria og hendes troldlignende barn holdes indespærret af den statslige organisation Specialafdelingen. Under en udgangstur befrier John sammen med en kammerat sin søster og dennes barn. Men Specialafdelingens agenter er lige i hælene på dem - og der er også andre. Det er en meget spændende og velskrevet roman. Det er dog nødvendigt, at man først har læst det første bind Bjørn. Det er en nutidshistorie, som foregår i det svenske Dalarne - et stort, smukt og vildsomt naturområde. Men det er også en lidt kuldslået science fictionagtig historie om nogle fantastiske væsener, der lever skjult i de svenske skove. Historien lever ikke helt op til det første bind, og handlingen bliver lidt for hektisk og uafklaret i historiens slutning. Men stadigvæk er det en spændende og vedkommende fortælling om at være anderledes. For de 12-16-årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. mar. 2001

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 23. mar. 2001

Hører man til dem, der mente at første bind af Bengt Nilssons fortælling fra Dalerne, Bjørn!, var noget overgearet og utroværdig i sit handlingsmønster, bliver man desværre bekræftet i sin antagelse, når man har læst anden og sidste del af fortællingen. Følg John er en direkte fortsættelse af handlingen fra bind 1. Der er gået omkring to år siden Maria fødte sit troldebarn, og i al den tid har hun og barnet været spærret inde som en velbevaret hemmelighed af en specialafdeling inden for politiet, en særdeles korrupt afdeling viser det sig. John, nu omkring 16 år, beslutter sig for at befri sin søster og barnet, og det lykkedes da også, men så tager forfølgelsen fart, og det viser sig at flere forskellige interesser krydser hinanden. Fortællingen er såmænd flere steder spændende nok, men både personbeskrivelser og handling forfalder alt for ofte til klicheer og konstruerede tilfældigheder. Det skæmmer i høj grad troværdigheden, og desværre ligger usandsynlighederne ikke blot hos troldene i uranbjerget. Forfatterens valg af en skiftende fortællesynsvinkel, fra en jeg-fortællende John til en alvidende fortæller, gør ikke bogen lettere at sluge hos de spændingshungrende læsere fra 13 år og opefter.


BUM

Årg. 18, nr. 1/2/3/4 (2001)

af

af

Birger Hauptmann

Årg. 18, nr. 1/2/3/4 (2001)Informationer og udgaver