Dykning og dykkere i Danmark : gennem to århundreder
Bøger / faglitteratur
Bog, 7. udgave, 2020
Bog, 6. udgave, 2013
Bog, 5. udgave, 2012
Bog, 4. udgave, 2010
Grundlæggende sportsdykning : Dansk Sportsdykker Forbunds lærebog for 1-stjernede sportsdykkere
Emneord
Minder om
Avanceret sportsdykning : Dansk Sportsdykker Forbunds lærebog for 3-stjernede sportsdykkere
Jan Borris
Politikens dykkerbog
Casper Tybjerg
Dykkerbogen : dykning, koralrev, hajer, skildpadder, verdens bedste dykkersteder
Peter Leidersdorff (f. 1980)
Lærerige interviews : trin for trin
Lene Tanggaard (f. 1973)
Nitrox håndbogen : retningslinier for dykning med Nitrox
Jan Rasmussen (f. 1966-03-14)
Videregående sportsdykning : Dansk Sportsdykker Forbunds lærebog for 2-stjernede sportsdykkere
Jonas Lüttichau
Eventyrlig dykning
Tim Simond
Håndbog i rekreativ og teknisk dykning
Christian Sloth
Mekanisk fysik og varmelære
Arly Nielsen
Anmeldelser (2)
Bibliotekernes vurdering
d. 26. juli 2005
af
af
Carsten Nørby Sørensen
d. 26. juli 2005
Oprindeligt skrevet af det svenske sportsdykkerforbund (SSDF), nu bearbejdet og tilpasset danske forhold af Dansk Sportsdykker Forbunds tekniske udvalg. Her er så muligheden for få hovedet korrekt under vand og med denne bog som teoretisk pensum at opnå Dansk Sportsdykker Forbunds 1-stjernede sportsdykkerbevis, internationalt gyldigt betegnet CMAS. Men som forordet præciserer det, er bogen absolut ikke beregnet til selvstudie, da dykning kræver samtidig instruktion af erfarne dykkerinstruktører. Altså er bogen ikke nogen "gør-det-selv-bog" fra første maveplask til fuldendt dyk, men det nødvendige teoretiske input for måske at opnå et dykkerbevis. Bogen redegør for forbundets opbygning, fortæller om dykkerudstyr når man dykker med snorkel og mere avanceret med flaskesæt. Her fortælles om snorkeldykningsteknik, dykning med flaskesæt og den vigtige makkerkontrol. Der er også afsnit om dykkerfysik, dvs. de fysiske love som træder i kraft, når et menneske hopper i vandet. Afsnit om dykkerfysiologi og om love tilknyttet det at dykke. Og der er naturligvis en grundig beskrivelse af de livsnødvendige dykkertabeller, hvormed en dykker planlægger sit dyk, fastlægger dykkertid og dykkerdybde. Som bilag er der div. tabeller. Fornuftig og grundig håndbog, der favner virkeligt dybt omkring det at dykke som sportsgren.
Bibliotekernes vurdering
d. 6. juni 2012
af
af
Carsten Güllich-Nørby
d. 6. juni 2012
Målgruppen er læsere som ønske at forberede sig til at tage et sportsdykkercertifikat i regi af Dansk Sportsdykker Forbund. Bogen understreger, at dykning naturligvis kræver praktisk vejledning, og ikke er et selvstudie.
5. udg. af bogen, der oprindelig er skrevet på svensk i regi af det svenske sportsdykkerforbund (SSDF). 1. udg. 2005 på dansk. I bogen redegør en række temaafsnit i tekst og med illustrationer for, hvad en dykker bør vide. Der er en beskrivelse af Dansk Sportsdykker Forbund, og naturligvis fortæller bogen om det nødvendige udstyr som dykker. Andre selvfølgelige emner er dykkerteknik, dykkerfysik og de vigtige dykkertabeller. Der er afsnit om forskellige vigtige love, fx knivloven, og ligeledes et vigtigt afsnit om "Hjerte-lunge-redning". 5. udg. har samme sidetal som 4. udg., som er fra 2010. Jeg kan desværre ikke direkte sammenligne alle udgaver, men skønner, at fx lovstof og lign. naturligvis er løbende opdateret. Sammenligner jeg 5. udg. med 1. udg. er sidetallet henholdsvis 166 sider mod 162 sider.
Sammenlignelig er fx Håndbog i rekreativ og teknisk dykning. Nærværende bogs styrke er tilknytningen til Dansk Sportsdykker Forbund og det dykkerbevis man kan erhverve i samme regi. Fra samme forbund findes også Videregående sportsdykning.
For interesserede en vigtig håndbog. Et om end beskedent lånerpotentiale på de fleste biblioteker. Tidligere udg. skiftes efter slid og skøn. Til brug som lærebog bør man dog naturligvis have nyeste udg.