Bøger / skønlitteratur til børn / romaner

Gullivers rejser


Beskrivelse


Politisk satire over 1700-tallets England, der tager udgangspunkt i søfareren Lemuel Gullivers fantastiske rejser til landet Lilleput.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. nov. 2017

af

af

Karina Høyer

d. 20. nov. 2017

En uforkortet og velskrevet nyoversættelse med originale illustrationer af den evigt aktuelle klassiker om Lemuel Gullivers mærkværdige rejser til søs. For læsere af klassikere der sætter pris på en god historie og en smuk indbundet roman.

Den satiriske og samfundskritiske klassiker om søfaren Lemuel Gullivers rejser er i anledningen af, at det er 350 år siden forfatteren Jonathan Swift blev født, genudgivet i en uforkortet og nyoversat udgave. Romanen består af fire dele hvori Gulliver i den første skylles op på stranden efter et skibsforlis og tages tilfange af det særprægede folkefærd "Lilleputterne" - det bliver startskuddet til en lang og besynderlig rejse for Gulliver, der senere møder både kæmper og talende heste.

Romanen er forfatterens mest kendte udgivelse, og er foruden at være en af 1700-tallets mest gribende historiefortællinger, et både skarpt, humoristisk og evigt aktuelt kritisk billede på samfundet. En smuk roman med originale illustrationer og små indledninger til hvert kapitel, der gør klassikeren både tilgængelig og appetitlig for sin læser. En klassiker, der stadig er aktuel og morsom.

Af andre klassike rejseskildringer kan nævnes Robinson Crusoe (Ill. Julek Heller).


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Erik C. Nielsen (skole)

d. 19. dec. 2018

Indeholder de 2 første af Gullivers »Travels into several remote nations of the world« - nemlig »Rejsen til Lilleput« og »Rejsen til Brobdingnag«. En nyudgivelse af Jonathan Swifts klassiker i en så flydende og mundret oversættelse kan kun hilses velkommen, og det forekommer vel iøvrigt rimeligt, seriebetegnelsen taget i betragtning, netop at medtage de 2 bøger, som præsenterer Swift for læseren som samfundsrevser og satiriker i gængse forstand, og undlade de 2 andre, hvor han fremtræder som sygelig ekstremist - på dette sidste område kan der jo sagtens fremskaffes indlæg af væsentlig nyere dato. Dog kunne det som et svagt tilløb til en indvending, seriebetegnelsen stadig taget i betragtning, postuleres, at bogen snarere henvender sig til børn (fra 11-12 årsalderen) end til unge. Børn vil formodentlig kunne more sig over historiernes leg med dimensionerne og gå let hen over resten, mens det for mange unge kunne gælde, at de er vokset fra den rene fiktion, og at de samtidig ikkehar noget reelt forhold til den historisk betingede satire. Teksten er trykt med tydelige typer i ret lange linier på glansfrit papir. Bogen er gennemillustreret og indeholder iøvrigt sammen med forordet en kort forfatterbiografi.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Kirsten Schaumann (børn)

d. 5. apr. 2019

Til Lademanns serie Ungdommens Klassikere føjer sig nu også Gullivers rejser (se handlingsreferat i Børnenes hvem skrev hvad). Den indeholder de 2 første og for børn lettest tilgængelige dele, »Rejsen til Lilliput« og »Rejsen til Brobdingnag«. I et forord gøres kort rede for Swifts liv og værk. Jean-Jacques.Vayssiéres store helsides illustrationer, der både er i sorthvid og i farve, domineret af gul-rød-orange, giver bogen et meget levende og humørfyldt præg, hvilket i forbindelse med Mona Giersings nutidige og mundrette oversættelse gør det til en fornøjelse at læse i bogen, selv om tekstens satiriske sigte næppe siger nutidens læsere så meget. Bogen erstatter vel ikke Poul Steenstrups bearbejdelse af Gullivers rejser i Gyldendals udødelige Ungdomsbøger, men vil nok alligevel blive foretrukket af de fleste børn og unge for sit fornemme udstyr og sin gode typografi.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. feb. 1998

af

af

Mogens Bille (skole)

d. 16. feb. 1998

Forlagets Zoom ind - serie henvender sig til en målgruppe fra otte til elleve år. Serien har til hensigt at præsentere et letlæsningstilbud af god litterær kvalitet. Med den særlige undergruppe af Zoom ind, som vi her har med at gøre, og som bærer mærket: klassiker - må man sige, at forlaget lever op til sine intentioner. Jonathan Swifts udødelige klassiker - i Maj Bylocks bearbejdede og genfortalte form - får en smuk indramning i form af en stemningsfuld forsideillustration med brug af sarte, douce farver.Historien om Gulliver, der vågner op i landet Lilliput, og må gennemgå så mange prøvelser, inden han bliver udnævnt til "nardak" (det bedste man kan opnå i landet ) - men dog alligevel senere må flygte - har bevaret sin stemning af eventyr, drøm og dramatik i denne bearbejdede udgave. Bogens anden halvdel, der rummer Gullivers oplevelser i kæmpernes land, står sig også fint. Afslutningsvis får læseren en række faktaoplysninger om forfatteren og hans hensigt med beretningerne om Gulliver. Gullivers oplevelser illustreres med sorte stregtegninger - der er næsten eet pr. sideopslag - og de er udført med en heldig og humoristisk hånd. Serien tilbyder endvidere Daniel Defoes Robinson Crusoe. Selvlæsning fra begyndelsen af 4.klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. feb. 1998

af

af

Bo Knudsen

d. 16. feb. 1998

Mange gode kræfter er her samlet om at lave en ny serie af letlæste klassikere. Denne nye udgave af Gullivers rejser er da også både pæn og indbydende. Som i de fleste børneudgaver er det her de første rejser til lilliputternes og kæmpernes land, der er bearbejdet. Handlingen er forenklet men tro mod originalen, og bogen kan læses af børn fra ca. 10 år. Teksten er som sædvanlig i Zoom ind-serien sat med en behageligt stor skrift. Der er bred margen, og sammensatte ord er delt. Bogens udseende adskiller sig fra det velkendte mere moderne Zoom ind-look. Forsiden signalerer klassiker med en lille farveillustration og en ramme med krummelurer på en baggrund af gule og brune striber. Bogens sort/hvide tegninger forstærker dette indtryk og passer til historien. Oprindelig er Gullivers rejser samfundssatire for voksne. Samfundsbeskrivelserne og satiren er af gode grunde nedtonet i en børneudgave som denne, så det med at være kæmpestor/lillebitte bliver det væsentlige for bogens læsere. Den første del om rejsen til Lilliput er bedst, mens bogens anden halvdel, rejsen til kæmpernes land, virker lidt opremsende. De øvrige udgaver for børn har efterhånden mange år på bagen og er langt sværere end denne.


litteratursiden.dk

d. 22. juni 2018

af

af

Pia Bechmann

d. 22. juni 2018

Enestående genudgivelse af Swifts satiriske klassiker. Kaptajn Gullivers sælsomme rejse blandt lilleputter, flyvende øer og talende heste er stadig fascinerende og tryllebindende. Jonathan Swifts rom...


Kristeligt dagblad

d. 9. dec. 2017

af

af

Kristian Østergaard

d. 9. dec. 2017


Berlingske tidende

d. 29. nov. 2017

af

af

Anne Sophia Hermansen

d. 29. nov. 2017


Information

d. 9. dec. 2017

af

af

Tue Andersen Nexø

d. 9. dec. 2017


Weekendavisen

d. 29. dec. 2017

af

af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 29. dec. 2017