Bøger / skønlitteratur til børn / sagaer

Gunløg Ormstunge : en billedsaga


Beskrivelse


Billedbog. En forkortet billedbogsudgave af den islandske saga Gunløg Ormstunge. Han er en dygtig skjald, men hans skarpe tunge og stridbare sind giver ham mange fjender. Og han får aldrig Helga, som han elsker.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Lerche

d. 18. dec. 2018

Som andre islandske sagaer har også denne en voldsom handling, der ender med heltens død. Gunløg er en smuk, ung mand. Han er god til alt, men har et stridbart og uroligt sind. Han og densmukke Helga føler stor kærlighed for hinanden. Men de bliver aldrig forenet. Sagaen er meget forkortet, men har de centrale begivenheder med i denne bi.bogsudgave. Sagaens ligefremme og barskefortællestil er flot bevaret. Når hertil lægges E.H.N.s ill, ja så får man en vellykket helstøbt bi.bog. Ill. er malet over hele opslaget. De gengiver den barske islandske natur, så man fornemmerdens storhed og vidder. Bygninger, skibe og redskaber er gengivet historisk korrekt. Der er liv og bevægelse over dyr og mennesker, og dramaerne mellem personerne i teksten genfindes og underbyggesi ill., både kærligheden, hadet og stridbarheden. Farvevalg og styrke er afpasset stemningen i billedet. Teksten er trykt på ill. så balancen i billedet er bevaret. Sagaens kontante form og dedetaljerede og flotte ill.vil tiltale de ældste bi.bogslæsere, samt børn fra 10 år, der kan læse den selv.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Den store billedbog rummer en rimeligt forkortet og nænsomt tillempet genfortælling af den kendte, skæbnetunge saga om selvsikre Gunløgs uvenskab med Ravn med begges død i en drabelig holmgangom bl.a. Helga den Fagres kærlighed. Det er en tidløs, god og stærk historie, der her er formidlet i et letflydende sprog, der uden helt at afstå fra sagatonen, alligevel er ligefremt og letlæstgenfortalt, så det kan læses fra omkr. 5.-6.klasse. Teksten er anbragt som ret tætte, brede blokke i ikke altid lige lyse felter øverst i de store farvebilleder over hele opslag og er sine stedersat med hvide typer på den mørke baggrund. De naturalistiske illustrationer er udført med omhu i detaljerne, så de viser situationer fra handlingen i tidstro omgivelser. De er ikke så meget i stilmed billederne i den tidligere Hugin & Munin (94/14), som det kunne forventes efter emnet. Der er mindre spræl og færre overraskelser i disse mere bredt skildrende, lidt traditionelle prospektermed vikinger ihverdagen, men der er fine skildringer af det islandske landskab. Bagest i bogen en tæt side med realoplysninger om sagatiden og om tilblivelse og nedskrivning af dens særligefortællekunst.


Information

d. 17. jan. 1995

af

af

Merete Møller Olesen

d. 17. jan. 1995


BUM

Årg. 13, nr. 4 (1995)

af

af

Bo Nake

Årg. 13, nr. 4 (1995)


Det fri aktuelt

d. 8. feb. 1995

af

af

Steffen Larsen

d. 8. feb. 1995