Bøger / faglitteratur / guides

Hærvejen - guide til vandrere og cyklister


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. mar. 2011

af

af

Søren Møller

d. 3. mar. 2011

Til turister, især for cyklister og vandrere.

I 1989 anlagde de daværende amter langs Hærvejen en cykelrute og en vandrerute, som delvis følger den gamle vej. På mange strækninger blot i nærheden af Hærvejen, fordi den oprindelige vej på lange forløb er asfalteret og tungt trafikeret. Ruterne på tydelige landkort, og hovedseværdighederne på vejen omtales, sammen med seværdigheder ud til et par kilometers afstand til begge sider. Illustreret med mange udmærkede farvefotos.

Der er skrevet meget om Hærvejen, siden Hugo Matthiessen fastlagde sporet og beskrev det i sin bog Hærvejen, 1930. Seneste udgave 1989. Der er en række stadig anvendelige bøger af Mads Lidegaard, som i brede beskrivelser og i detaljer på delstrækninger fortæller om vejen. Den nye bog koncentrerer sig om Hærvejscykel- og -gangstien og medtager seværdigheder ud over de strengt historiske. Til gengæld findes her ikke meget om vejens forskellige oprindelige forløb. Her skal man bruge den eksisterende litteratur. Cykel- og vandrestien blev først beskrevet i 4 småtryk Hærvejen til fods & på cykel, 1992. Stierne er lidt omlagt og nogle fakta er forældede. Dernæst udkom den stadig anvendelige Hærvejen/Oksevejen, 2007. Den beskriver kun cykelruten, men til gengæld helt til Hamborg.

En overskuelig og velillustreret bog om Hærvejens cykel- og og vandreruter fra Viborg til grænsen. Vejen bliver stadig mere brugt af turister, som vil gå eller cykle en tur lodret ned gennem det mørkeste Jylland.