Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Hvor roser står i flor


Beskrivelse


Efter krigen skal Tilde begynde i skolen og Maja er kommet op i 3. klasse. Det burde være en lykkelig tid, men Maja opdager, at alle mennesker stadig ikke er lige.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Tove Delica

d. 18. dec. 2018

Maja og Tilde, som vi kender fra Tusmørkebørn, er nu blevet to år ældre, nemlig ni og syv år. Krigen er slut, og Tilde begynder i skolen. Hun må lære at begå sig der og lære, hvornår man måsige hvad, og hvornår man skal tie. Hun klarer tilpasningen godt, er uimponeret, robust og selvstændig. Maja, derimod, er stadig følsom og tager sig mange uretfærdigheder nær. En tysk dreng bliverholdt udenfor i klassen, det gør ondt i hjertet, men mest ondt gør det dog, at hun ikke selv tør gøre noget ved det, og de voksnes magtesløshed går også op for hende. Drengen skriver første vers af"Jeg ved en dejlig have" i Majas poesibog - og herfra stammer også titlen. Man kan undre sig over, hvad familien lever af, idet moderen er hjemmegående og faderen sidder i soveværelset og opfinderuden større held, men alt i alt er bogen en meget fin, realistisk og følsom skildring af miljøet i efterkrigstiden, alt sammen set gennem de to pigers øjne. Det er en dejlig oplæsningsbog, og børnmellem seks og tiår vil glæde sig til denne fortsættelse. Forfatterens egne gode tegninger illustrerer glimrende hele bogen, og omslaget er smukt og indbydende, visende de to ludo-spillende pigerpå en baggrund af roser.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Jørgen Laursen (skole)

d. 18. dec. 2018

I fortsættelse af Tusmørkebørn berettes i denne bog atter om de to søskende, livsstykket Tilde, syv år, og den eftertænksomme Maja, ni år. ilvor roser står i flor har en selvstændig handlingog kan læses uafhængigt af den første. Det er blevet hverdag efter besættelsen, og nu skal også Tilda i skole. Gennem hende opleves efterkrigstidens problemer, hvor fødevareknaphed og rationeringstadig eksisterer, og ikke mindst stiftes bekendtskab med denne mærkelige institution, skolen, som hun dog småfilosofe-rende klarer uden tilsyneladende ar på sjælen. Værre er det med Maja, deroplever svære stunder, fordi hun tænker meget over andres problemer: Hvorfor siger nogle "at jøde", når andre stjæler? Hvorfor kan både voksne og børn ikke lide Franz, fordi hans far holdt medtyskerne? Svære problemer for Maja, og også svære emner at forstå for bogens læsere i 3.-4. kl., der kan selvlæse historien. De 24 afsnit gør i sig selv bogen egnet til oplæsning, og de mange"voksenskabte" situationerfordrer desuden forklaringer. G.R. har også illustreret denne bog med enkle tegninger, der udtrykker fortællingens skiftende stemninger. En god typografi understreger detlet læste sprog. Bogen egner sig derfor til både oplæsning og selvlæsning.


Politiken

d. 23. juli 1986

af

af

Marianne Gade

d. 23. juli 1986


Land & folk

d. 24. juni 1986

af

af

Herman Oschlak

d. 24. juni 1986


Aktuelt

d. 14. maj 1986

af

af

Steffen Larsen

d. 14. maj 1986


Information

d. 29. maj 1986

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 29. maj 1986


Berlingske tidende

d. 21. maj 1986

af

af

Kirsten Holst

d. 21. maj 1986


Plys

1986

af

af

Jette Kjærboe

1986


BUM

årg 5, nr 1 (1986)

af

af

Merete Schmidt

årg 5, nr 1 (1986)


Skolernes småbørnspædagoger

årg 16, nr 7 (1986)

af

årg 16, nr 7 (1986)