Bøger / skønlitteratur til børn / romaner

I går var i dag i morgen


Beskrivelse


Er man barn eller voksen, når man som 13-årige Henrik er forelsket i Anne, men ligeså gerne vil lege med hendes lillebror Mons?

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Bogen er som titlen: Man er nødt til at tænke for at få meningen med. Henrik, 13 år, lever i flere verdener: Snart er han betjent Renko fra Hill Street, snart er han norsk konkurrent i dystenom VM-mesterskabet i løb - engang imellem Peter Pan, og som Raske Hjort får han selskab i legen af Mons på 9 og Gudrun på 85, der som Lille Bæver og Gamle Ugle er værdige partnere. I virkelighedener han ny i gåden, i skolen og i byen og har vældigt besvær med at tackle denne virkelighed. Der er bl.a. Anne, Mons' storesøster, som han forelsker sig i, men at være drømmehelt til hverdag kannok få verden til at vakle. Det handler bogen om. En dreng på vej ud af barndommen. Det er overmåde godt skildret-med stilskift i sproget alt efter hvilken rolle Henrik indlever sig i. Det kan værelidt forvirrende, men snart er læseren bare Henrik på godt og ondt, føler og fortryder, håber og længes, leger og glemmer. Der er dramatik og spænding i hverdagens hændelse præcise signalementer afde omgivendepersoner og specielt en varm og solidarisk skildring af indianerlegen, hvor barnet og den gamle, senile dame mødes et sted uden grænser. Bogen har lune og vid og formidler en dybforståelse for kompleksiteten i forskellige livsaldre - og overgange. Der er masser af stof til eftertanke og samtale, og det kan man godt bruge nogle dansktimer på i 6.-7. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Bræmer

d. 18. dec. 2018

Når man på en og samme tid føler sig for stor til at lege indianerlege med de små knægte og er for lille til at forstå sig helt på pigerne og lige er startet i skolen, så kan livet næsten ikkeføles andet end rodet og kaotisk. Nordmanden Klaus Hagerup, som i 1991 havde en lovende debut på dansk med Højere end himlen, indfrier her fuldt ud vores forventninger. En næsten reuterskBuster-figur, den 13-årige Henrik forelsker sig i 14-årige Anne, forvirres over det forunderlige spil mellem kønnene, og føler sig egentlig mere hjemme i legen med Annes lillebror. En sørgmunteruheldig helt, der ved hjælp af sin veludviklede fantasi, sine gode evner for løb og hjulpet godt på vej af venskabet med en gammel senil dame, finder sit ståsted. En velskrevet, humoristisk lilleudviklingsroman, der for en gangs skyld beskæftiger sig med pubertetsdrengenes problemer. Et godt bud til de 12-14-årige drenge, som gerne vil læse om kærlighed. Omslagsillustrationen viserrammende Henrik i centrum af sitbrogede og mangfoldige liv.


Det fri aktuelt

d. 23. mar. 1994

af

af

Steffen Larsen

d. 23. mar. 1994


Jyllands-posten

d. 26. apr. 1994

af

af

Ulrik T. Skafte

d. 26. apr. 1994