Bøger / faglitteratur / opbyggelig litteratur

Kærlighedens åbenbaring


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Den engelske mystiker Julian of Norwich' (1342-o.1416) beretning om den åbenbaring hun modtog, da hun lå dødeligt syg i 1373.

Indhold

Kærlighedens åbenbaring : den korte tekst ; Kærlighedens åbenbaring : den lange tekst


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. okt. 2010

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 13. okt. 2010

I kølvandet fra bøgerne om Hildegard må man forvente en øget interesse for kvindelige, middelalderlige mystikere. Den danske oversættelse af Kærlighedens åbenbaring rammer således ned i et interessefelt, der dukker op med års mellemrum.

J.a.N. (1342-o. 1416) blev dødeligt syg i 1373. Under sin sygdom fik hun en åbenbaring i form af en række syner, visioner. Senere nedskrev hun visionerne og forklarede dem i to tekster, først i en kort version og mindst 15 år senere i en lang version. De er formentlig skrevet, mens hun levede som rekluse ved kirken i Norwich indemuret i et kammer med vindue til kirkens alter og med mulighed for at tale med tilrejsende. Teksterne blev oprindeligt skrevet på Middle English. Man mener, det er de første engelske prosatekster forfattet af en kvinde. I teksterne tegner J.a.N. et anderledes verdensbillede, end kirkens var dengang. Hos J.a.N. er Gud en kærlighedens og nådens Gud. Kvinderne har hos J.a.N. en langt mere betydende plads i kirken end på den tid. Temaerne er om Guds forhold til begreber i kirken og i menneskeverdenen. Louise Øhrstrøm, som har oversat teksterne, giver også en fin introduktion. Forord ved Brian Patrick McGuire.

Om J.a.N. er tidligere kommet hæftet Julian af Norwich i 1995, og i 2002 udkom Kærlighed var hans mening : citater fra Julian af Norwich: Åbenbaringer af Den guddommelige Kærlighed ved Anna-Maria Kjellegaard. Begge disse er uden J.a.N.'s egne fuldstændige tekster.

Et førstehåndsdokument og en spændende måde at få indsigt i middelalderen på.


Præsteforeningens blad

Årg. 101, nr. 42 (2011)

af

af

Elisabeth Lidell

Årg. 101, nr. 42 (2011)