Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kampen om Syrakus


Beskrivelse


På sommerferien hos bedsteforældrene bruger tvillingerne Malte og Selma bedstefars tidsmaskine til at rejse frem og tilbage til Syrakus 216 f.kr, hvor de møder slavedrengen Aris og matematikeren Archimedes.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. apr. 2002

af

af

Vibeke Axelsen (skole)

d. 4. apr. 2002

Spændende og handlingsmættet roman, som ifølge forfatterne er gendigtet frit efter virkeligheden. Den egner sig glimrende både til højtlæsning fra 3. kl. og som selvlæsning fra 5. kl. Sproget er ikke vanskeligt tilgængeligt, kapitlerne er korte, og der er megen dialog. Vi følger et par 11-årige tvillinger, Malte og Selma. De skal holde en rolig sommerferie hos bedsteforældrene på landet. Men det bliver helt anderledes end forventet. Bedstefaren er noget af et legebarn. Denne sommer har han lavet en "stedsmaskine", som skal bringe ham til Sverige. Det viser sig, da børnene prøver maskinen af for ham, at maskinen ikke virker, som han havde tænkt. Den er tilsyneladende også blevet en tidsmaskine, og de lander absolut ikke i Sverige. De lander nemlig i Syrakus i tiden lige før byen blev besat og gjort romersk i 212 f. Kr. i en virkelighed, der for 2000 år siden bestod af intriger, komplot og mord. Børnene deltager sammen med en slavedreng, matematikeren Arkimedes og kong Hieron i opklaringerne. I bogen bevæger børnene sig frem og tilbage i tiden, så vi sideløbende følger handlingen på gården anno 2002. Her sker der også mystiske ting, som dog bliver opklaret, så alle kan fejre Sankt Hans. Bogens forside passer sammen med bagsideteksten fint til indholdet.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. apr. 2002

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 4. apr. 2002

En pudsig blanding af historiske facts og en værre røverhistorie a la de seriebøger, jeg selv slugte som barn. På den ene side en Ole opfinder af en bedstefar, et par raske tvillinger og en tidsmaskine, og på den anden side livet i Syrakus ca. 216 f.Kr. med Archimedes som en vigtig omdrejningsfigur. Tvillingerne Malte og Selma er på sommerferie hos deres helt arketypiske bedsteforældre, som taler og opfører sig, som var de med i en folkekomedie. Bedstefaren har konstrueret en tidsmaskine, som sender tvillingerne til Syrakus, hvor de bliver venner med en slavedreng og Archimedes. De hjælper ham med opklaringen af forskellige ting, og de deltager under byens belejring. Hver gang det er ved at gå galt for dem, ryger de et smut hjem til saft og boller hos bedstemor. Deres rejser slutter, da Archimedes myrdes på stranden af en soldat. Bogens historiske del fungerer bedst med gode beskrivelser af livet i Syrakus og spændende oplevelser på historisk baggrund. Hjemmelivet virker kunstigt og har en noget anstrengt humor. Den flotte bog er parrets første børnebog. Højtlæsning fra 8 år, selvlæsning fra 12 år. Karen Fastrup udgav i 2000/36 voksenromanen Brønden, og Niels Lyngsø har skrevet digtsamlinger, men her samarbejder de om en børnebog.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 20 (2002)

af

af

Tonny Hansen

Årg. 119, nr. 20 (2002)


Berlingske tidende

d. 16. apr. 2002

af

af

Kari Sønsthagen

d. 16. apr. 2002


Information

d. 10. maj 2002

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 10. maj 2002Informationer og udgaver