Bøger / skønlitteratur til børn / romaner

Klokkeren fra Notre-Dame


Beskrivelse


Et bredt billede af senmiddelalderens Paris, samlet omkring den pukkelryggede klokker Quasimodo, den unge Esmeralda, domprovsten Frollo og mange andre.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 1996

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 25. okt. 1996

Victor Hugos roman om den hæslige, vanskabte klokker Quasimodos ulykkelige kærlighed til den smukke, unge sigøjnerske, Esmeralda, er her bearbejdet, så den kan læses af store børn/unge fra ca.12 år. Sproget er flydende med et tilpas snørklet, gammeldags præg uden at være knudret og vanskeligt forståeligt for den moderne, unge læser. Hugos lange, filosofiske betragtninger over domkirken, arkitektonisk og symbolsk, er naturligt nok udeladt, da de vil være uforståelige for børn. Visse bihandlinger er udeladt uden at efterlade huller i hovedfortællingen, som f.eks. historien om den halvt vanvittige, sigøjnerhadende eneboerske, der viser sig at være Esmeraldas mor. Tilbage står den dramatiske, til tider melodramatiske, historie, der ender med hovedpersonernes tragiske død. Bearbejderen har undgået at koge handlingen ned til et nøgent skelet og har bevaret en del af Hugos malende beskrivelser af miljøer og folkeliv.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 1996

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 25. okt. 1996

Nyoversættelse af klassikeren, der tidligere har været udgivet i en noget forkortet version i Sesams klassikerserie. Den fornyede interesse omkring bogen skyldes utvivlsomt Disney's filmatisering med premiere i november. Anledningen til udgivelsen er således åbenbar, men historien indeholder faktisk den dramatik, romantik og de spektakulære optrin, der nok skal gøre både film og bog til succes'er. Dybest set er bogen dog båret af et pessimistisk livssyn, som man kan have sine tvivl om er dækket ind i filmen. De gode dør, de, der vil det gode, gør det onde, de kyniske og ubetænksomme lever deres liv som om intet er hændt og præsteskabet og domstolene er en farce. Kærligheden og retfærdigheden har i sandhed trange kår i Victor Hugos univers. Selv om sproget kikser et par steder er helhedsindtrykket en sammenhængende, dramatisk og rørende historie, båret af en social harme og vilje til at beskrive nogle væsentlige modsætninger og vilkår i samfundet. Hugo skrev lige så meget om sin samtid som om middelalderens Paris, hvortil handlingen er henlagt. Den medrivende handling, de rørstrømske islæt og postyret og interessen omkring filmen skal nok også få de fremmedartede franske navne til at glide ned hos læserne fra 6. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jennie Johnsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Victor Hugos kendte værk udsendes her i Sesams klassikerserie og er genfortalt og bearbejdet af Ib Christiansen. Mange børn kender sikkert den vanskabte klokker fra film og vil med begejstringgribe bogen. De vil ikke blive skuffet. Den dramatiske historie om skønheden og uhyret, lidenskabelig kærlighed og en tid præget af overtro vil også fængsle i 1982. Den adapterede udgave på kun 127sider får meget med. Beskrivelsen af 1400-tallets Paris med dens skarer af tiggere, krøblinge, zigøj-nere og andre samfundsudstødte er spændende og følelsesmedrivende læsning. Historien er levendefortalt i et godt og mundret sprog. Bogen fremtræder i samme udstyr som de øvrige i serien. En veltilrettelagt klassikerbearbejdelse, som vil finde mange læsere fra 6.-7. klasse og opefter.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lisbeth Clausen (børn)

d. 18. dec. 2018

Mange børn har vel set Klokkeren fra Nortre Dame som film i fjernsynet - og her er den så i en letlæst udgave i Sesams klassikerserie. Den er bearbejdet og genfortalt af Ib Christiansen.Historien om den uhyggeligt grimme klokker, Quasimodo, der i første omgang redder den underskønne sigøjnerpige, Esmeralda, fra døden, men senere må give op for overmagten, er vel kendt. I denneudgave er bogen på 127 sider og det siger sig selv, at det væld af detaljer, omhyggelige miljøskildringer osv. som er i originaludgaven ikke er med. Alligevel synes jeg, at det er lykkedes atbibeholde bogens stemning og spænding - samtidig med at det er et lettilgængeligt sprog. God og klar typografi. Forsideillustration af Robert Viby. Ca. 12 år.