Bøger / faglitteratur

Kunst & religion fra Byzans til Per Kirkeby


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Gennemgår billedets og billedstridens historie fra de byzantinske ikoner til det 20. århundredes avantgarde og billedsammenbrud med udgangspunkt i Per Kirkebys arbejde med oldkristne-religiøse motiver og ikonografiske elementer. Fremstillingen rummer en gennemgang af nogle af de vigtigste og mest fundamentale symboler og nyfortolker en lang række velkendte værker.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. sep. 2013

af

af

Jette Andreasen

d. 4. sep. 2013

Billedforbud og billedstrid snor sig som en tråd gennem kunsthistorien og danner i denne bog udgangspunkt for en analyse af religiøs kunst fra Byzans til Per Kirkeby. Baseret på bibeltekster og æstetisk filosofi har analyserne et højt akademisk niveau og henvender sig primært til kunstprofessionelle og kirkeligt interesserede.

Forfatteren, der er kunsthistoriker og lektor ved Aarhus Universitet, forsker i religiøs kunst og kunstteori. Med udgangspunkt i Per Kirkeby stilles billedforbud, ikonoklasme, i det byzantinske rige i det 8. og 9. århundrede overfor 1970'erne, hvor man blandt kunstenere mente at traditionelle billeder skulle erstattes af konceptkunst. I en kunsthistorisk gennemgang stilles det materielle overfor det åndelige. Det sker med en række analyser af nogle af kunsthistoriens hovedværker. Undervejs sættes tekster af bl. a. Baumgarten, Kant, Hegel og Panofsky i spil. I et afsnit om de universelle symboler, som har stor betydning i religiøs kunst, gives interessante eksempler på kunstneres brug af cirkel, kvadrat, bjerg, klippehule og træ. Med gode illustrationer, noter og omfattende litteraturliste.

Hans Jørgen Frederiksen har skrevet et antal bøger om kunst. Emnet Byzans og Kirkeby har tidligere været sammenstillet i fx Lars Morell: Genopdagelsen af Byzans : det religiøse i Per Kirkebys kunst, 2005. Men nærværende analyser perspektiverer i højere grad til anden religiøs kunst.

Et interessant personligt bud på det åndelige i kunst. For større biblioteker.


Kristeligt dagblad

d. 24. okt. 2013

af

af

Carsten Bach-Nielsen

d. 24. okt. 2013


Præsteforeningens blad

Årg. 104, nr. 48 (2014)

af

af

Sten Hartung

Årg. 104, nr. 48 (2014)


Kunstmagasinet Janus

2014, nr. 1

af

af

Dorte Fogh

2014, nr. 1


Religion

2016, nr. 1

af

af

Finn Stefánsson

2016, nr. 1