Bøger / faglitteratur / erindringer

Lev livet mens du har det : en danskers oplevelser i Grønland 1953-1979


Beskrivelse


Med en baggrund som dansk nazist-søn og et helt anderledes voksenliv i Grønland fortæller Erik Møller (f. 1934) om barndommen i en dansk nazistfamilie, om grønlandsk dagligliv og samlivet mellem de danske arbejdere og lokalbefolkningen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. maj 2016

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 3. maj 2016

Erindringer fra perioden 1953-1979. Med en baggrund som dansk nazist-søn og et helt anderledes voksenliv i Grønland er der meget at fortælle. For biografi- og Grønlandsinteresserede.

Bogen er skrevet som et stykke familie- og Grønlandshistorie af en 80-årig mand, der voksede op under besættelsen som søn af en erklæret nazist. Som 18-årig valgte han at arbejde på Grønland. Vi hører om arbejdsliv og fritid, sideløbende med holdningsprægede beskrivelser af grønlandsk kultur og historie, om pigerne og især Margrethe, som blev hans livsledsager. Mange privatfotos i sort/hvid.

Den letløbende, muntre tone iblandet mere krasse kommentarer er bogens force - foruden den ganske righolde skildring af grønlandsk dagligliv og samlivet mellem de danske arbejdere og lokalbefolkningen. Uinteressant er det heller ikke at læse om barndommen i en dansk nazistfamilie. Forfatteren formulerer sig pænt i livlig, snakkesalig fortællestil. Trykt med lille skrifttype, en del komma- og slåfejl. Forsidens foto signalerer tydeligt Grønland for et halvt århundrede siden.

Lignende Grønlandserindringer, skrevet af danske håndværkere er Grønland returBlandt fangere og andet godtfolk i QaanaaqEt mappedyrs erindringer og Blandt fangere og andet godtfolk i Qaanaaq. Et mappedyrs erindringer ser udviklingen med embedsmandens øjneLignende Grønlandserindringer, skrevet af danske håndværkere er Grønland retur og . Et mappedyrs erindringer ser udviklingen med embedsmandens øjneLignende Grønlandserindringer, skrevet af danske håndværkere er Grønland retur og Blandt fangere og andet godtfolk i Qaanaaq. ser udviklingen med embedsmandens øjne.