Bøger / faglitteratur / barndomserindringer

Mælkebøttebarnet


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Sandra Gustafssons (f. 1972) barndom er præget af omsorgssvigt hos hendes psykisk syge mor, og hun flytter til sidst hjem til sin far, men han har et alkoholproblem. Som voksen får hendes mand uhelbredelig sklerose.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Helle Winther Olsen

2007

Læsermålgruppen skal findes blandt de - især kvinder -, der i øvrigt læser serien Virkelighedens verden. Formidlingen består mest i at finde seriens nye titler frem til læserne, men dette bind kan også bruges til emnet: at være barn i et hjem med psykisk sygdom.

En skæbneberetning der giver gåsehud og vækker stærk medfølelse. Svenske Sandra Gustafsson beretter selv om sin barndom og opvækst som omsorgssvigtet hos sin mor, der gradvist udvikler en alvorlig psykisk sygdom. Selv om de sociale myndigheder jævnligt har deres gang i hjemmet, så er der ingen, der for alvor skrider ind og fjerner barnet, før hun når teenagealderen. Forældrene bor ikke sammen, og efterhånden som farens alkoholmisbrug eskalerer, er hans kærlige forsøg på omsorg heller ikke noget brugbart alternativ. Kun den hjælpsomme farmor står som en trofast skygge i baggrunden; men lige meget hvad Sandra oplever, rejser hun sig hele tiden, "uglet og flosset i kanten" og kan som mælkebøtten skyde op gennem den hårdeste asfalt. Hun møder Dick som 17-årig, bliver gift og får 2 børn, men bliver igen ramt af ulykke, da Dick får konstateret en uhelbredelig sygdom. Den ulykkelige historie skildres helt nøgternt og afklaret - uden had og bitterhed, og det opleves som en stor styrke.

Dette er et af seriens mere afdæmpede bind uden den fysiske vold og de blodsudgydelser, der i sagens natur fylder godt op i Virkelighedens verden.

Afdæmpet og trist fortælling om de svenske myndigheders svigt af et barn.