Bøger / skønlitteratur / digte

Malerier og digte


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Udvalgte digte og billeder af Gustaf Munch-Petersen (1912-1938) er inddelt i seks hovedtemaer: Sønnen, Kvinden, Samfundet, Drømmen, Kampen og Kunstneren.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Jens Hjøllund

2008

Sammenhængen mellem lyrikeren og maleren Gustaf Munch-Petersen giver helt nye indfaldsvinkler til forfatterskabet, der vil appellere både til dem der kender det i forvejen og til unge lyriklæsere der her ligesom hos Morten Nielsen og Michael Strunge vil kunne spejle sig selv i en søgen efter "det uundværlige".

Med sin tidlige død i 1938 som frivillig i den spanske borgerkrig blev GM-P én af de "unge døde" i dansk litteratur. I løbet af blot seks år udgav han fire digtsamlinger og en roman, sideløbende med et stort antal malerier og tegninger. I dette smukke og velredigerede udvalg vises disse billedkunstneriske værker for første gang i sammenhæng med et bredt udvalg af digtene. Teksterne er inddelt i seks tematiske afsnit og ledsaget af fremragende reproducerede gengivelser af malerier, tegninger og samtidige fotografier. I et grundig efterskrift sætter Martine Cardel Gertsen forfatterskabet ind i en biografisk, litterær og kunsthistorisk kontekst. Ikke mindst perspektiveringen i forhold til samtidens skrivende og malende surrealistiske kunstmiljø er lidt af en øjenåbner.

Den største samlede indgang til GM-P's tekster er stadig "samlede skrifter", ved Torben Brostrøm, 2. opl., 1967. Et mindre udvalg findes i Reitzels Lyrikbiblioteket fra 1986.

Billedsiden i dette fine og grafisk smukt tilrettelagte udvalg er ikke en simpel og entydig "illstration" til digtene. Skrift og billeder supplerer hinanden som forskellige udtryk for den samme rastløst søgende og suggererende energi.


litteratursiden.dk

d. 14. apr. 2008

af

af

Birgit Kringelbach

d. 14. apr. 2008

Godt gensyn med en af 30-ernes store digterikoner: Gustaf Munch-Petersen, som tilhører den generation af unge døde, hvor det personlige liv og digte tilsammen skaber myte. Lad det være sagt med det sa...


Berlingske tidende

d. 29. mar. 2008

af

af

Martin Krogh Andersen

d. 29. mar. 2008


Information

d. 16. apr. 2008

af

af

Kristen Bjørnkjær

d. 16. apr. 2008


Jyllands-posten

d. 1. apr. 2008

af

af

Erik Svendsen

d. 1. apr. 2008


Bogmarkedet

Årg. 154, nr. 7 (2008)

af

af

Jannik Lunn

Årg. 154, nr. 7 (2008)