Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Man skal være stille, når man ønsker

Del af Romano

Beskrivelse


Niende klasse er på tur til Zell am See. Under overfladen lurer en række uafklarede konflikter. Louise, Karin og Veronika bliver hovedpersoner i en række intriger, der kulminerer i vold.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. mar. 2003

af

af

Betty Folino (skole)

d. 7. mar. 2003

Romano-serien tæller over 20 titler, velskrevne ungdomsromaner, primært oversat fra svensk og amerikansk. Anna Ehn er svensk, på dansk er tidligere udgivet hendes roman Så hellere fryse. Denne er hendes første ungdomsroman. Den tager udgangspunkt i de spændinger og konflikter, der opstår, primært blandt pigerne, i ugerne op til at en 9. klasse skal på skolerejse til Østrig. Tre meget sammensatte og forskellige piger er hovedpersonerne i denne på én gang reflekterende og spændende skildring. I 1. del afdækkes gradvist baggrunden for pigernes konfliktfyldte samvær, 2. del foregår i Zell am See, hvor konflikterne spidser til, og pigerne presses ud i at tage nogle farlige og vanskelige opgør. Bogen klinger af med en kort 3. del, tilbage på skolen på den sidste skoledag, opgørene har sat deres spor, og det er nogle forandrede piger, der tager afsked med hinanden. Historien fortælles i korte kapitler, hvor synsvinklen skifter mellem hovedpersonerne. Sproget er ungt, stramt, nogle steder med ultrakorte sætninger, der presser tempoet i vejret. Spændingen stiger for hvert kapitel, forløses kun delvis mod slutningen af 2. del, dermed afsluttes bogen åbent. Gribende fritidslæsning, evt. fælleslæsning, primært for piger i 7.-9. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. mar. 2003

af

af

Ulla Møller

d. 7. mar. 2003

En traditionel fortælling for piger i 13-15-års alderen. Det er forfatterens anden roman på dansk for unge, tidligere udkom Så hellere fryse, 1996, om anoreksi. Handlingen i den nye bog udspilles fortrinsvis i løbet af den uge, hvor niende klasse er på klassetur til Zell am See. Begivenheder og intriger i klassen er genkendelige for målgruppen, men jeg synes, at person- og miljøskildring savner liv. Under overfladen lurer uafklarede konflikter i den tilsyneladende velfungerende klasse, og i ugens løb kommer de op til overfladen. Hovedpersoner er Louise, Karin og Veronika, tre på hver sin vis stærke personligheder, men også piger med store identitetsproblemer. Louise, der gør oprør, fordi hun føler sig svigtet af sin far, der er fikseret på sin karriere, og derfor også af kærester og venner. Karin sportspige og klassens duks, der har svært ved at leve op til sine egne ambitioner og Veronika, der er ret ny i klassen. Hun er dybt usikker, undtagen når hun danser og optræder, men er alligevel den har forrykket magtbalancen. Omkring de tre grupperer klassens lærere og øvrige elever sig, og på turens sidste aften kulminerer modsætningsforholdene i direkte fysisk mobning. Ved bogens slutning sker der en forsigtig tilnærmelse mellem de to tilsyneladende modsætninger Karin og Louise.



Informationer og udgaver