Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Martin Andersen Nexø : portræt af forfatteren og forfatterskabet


Beskrivelse


Om Martin Andersen Nexøs (1869-1954) liv og forfatterskab.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. nov. 2010

af

af

Erik Boas Pedersen

d. 1. nov. 2010

Niende bog i serien om kanonforfattere. Til folkeskolens dansklæreres forberedelse, og på det gymnasiale plan, også til elevbrug.

Som seriens andre bøger er denne opdelt i fire afsnit, som kan læses isoleret og i selvvalgt rækkefølge. Første afsnit om Bornholm i forfatterskabet, andet afsnit om det skiftende og sammensatte, især som det kommer til udtryk i Pelle-figuren. I tredje afsnit vises det, at symboler spiller en stor rolle i Nexøs digtning, og endelig behandler det fjerde afsnit de gennemgående træk i forfatterskabet. Ikke underligt lægges der i analysen stor vægt og megen plads på Pelle Erobreren og Ditte Menneskebarn, ligesom Nexøs personlige og uforsonlige politiske holdninger behandles grundigt. Som vanligt i serien er billedsiden udsøgt og i høj grad illustrerende og underbygger teksten sublimt.

Martin Andersen Nexø optræder i adskillige antologier, generelle forfatterbeskrivelser og litteraturhistoriske værker, som den betydningsfulde forfatter han er. Dette er dog på alle måder en relevant udgivelse for målgruppen, ungdom og undervisere, kort, men præcis, velunderbygget og velskrevet.

Glimrende bog til biblioteker og skolebiblioteker i samlingen af kanonforfattere. Kan bruges i undervisningssammenhæng og af interesserede i Nexøs forfatterskab fra de ældste folkeskoleelever og op.