Bøger / faglitteratur til børn

Middelalder borge


Beskrivelse


Bl.a om bygning af borge, borgene i kamp, livet på borgene til hverdag og i fest. Hvert emne behandles på en dobbeltside i tekst og farvetegninger.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 18. dec. 2018

Dette bind i den nye serie Historiens højdepunkter beskæftiger sig med middelalderborge. Med udgangspunkt i normannernes invasion af England følger 12 afsnit med emner som f.eks. kamp ogforsvar, borgens mennesker, opførelsen af Chateau Gaillard, belejring af borge, turneringer, fester, borgens skæbne og borge andre steder i verden. Hvert opslag er tildelt en dobbeltside med tekst,faktaafsnit og helsides illustrationer. Bagest i bogen er der en tidstavle og et register. Det er en summarisk og kalejdoskopisk fagbog, hvor informationerne har karakter af udvidede leksikalskeopslag. Ud over nogle instruktive s/h stregtegninger og enkelte farvefotos er bogen forsynet med farvelagte illustrationer, hvoraf hovedparten er af intetsigende karakter, og personerne virkerstive og opstillede. Den tilhørende tekst, der kan selvlæses fra 4.-5. klasse, fremstår let læselig. Fagbogen, der kun har begrænset undervisningsrelevans kan evt. anvendes til selvstændigfordybelse fra 4.-5. klassetrin.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Lerche

d. 18. dec. 2018

En fagbog om borge er der altid lånere til, også selvom denne næsten kun omhandler borglivet i middelalderen i England og lidt i Frankrig, den har intet om DK. Hvert emne behandles på etopslag fx borges arkitektur, livet bag murene, belejring og turneringer. Der sluttes med tidstavler og et register. Hvert opslag har en stor farveill., der afbilleder noget af teksten, samt mindres/h stregtegninger, der gengiver fx våben. I de farverige billeder er der udbredt anvendelse af skraveringer. Ill. er uden kunstnerisk kvalitet, men giver udmærket indtryk af interiør, beklædningo.lign. Teksten består af en hovedtekst, en tekst i ramme - ofte med konkrete historiske oplysninger, samt en kort billedtekst. Især hovedteksten er skrevet i et ret svært sprog med udtryk ellerhistoriske referencer, der kræver forklaring eller baggrundsviden. Det er en kortfattet indføring, selvom der er mange opl. på den korte plads. I følge forlaget er den nye fagbogsserie til børn fra9 år. De fleste kan førstselvlæse den fra 11 år, og selvom den kan bruges som bladrebog, fungerer den bedst med teksten. Farveforside af riddere og borg. Børge Dybmose: Borg og holig (89/02) harafsnit om danske middelalderborge. Den er sværere.Informationer og udgaver