Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Monster

Del af Romano

Ingen biblioteker har pt. materialet.


Detaljer

Seneste udgave, Bog


Sprog
dansk
Omfang
220 sider, ill.
Udgivet
1999
Ophav
Genre og form
roman
Målgruppe
For 13-15-årige

Beskrivelse


I form af et filmmanuskript fortæller den 16-årige afroamerikaner Steve fra Manhattan om den retssag, hvor han er under anklage for at deltage i et røveri, hvor en blev dræbt.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. dec. 1999

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 10. dec. 1999

Denne ungdomsroman repræsenterer en fornyelse inden for sin genre. Samspillet mellem form og indhold er vigtigt, idet romanen er skrevet dels som reflekterende dagbog dels som filmmanuskript med replikker, angivelse af kameravinkler, instruktørkommentarer o. lign. Bogen handler om den 16-årige Steve Harmon, der sidder i fængsel anklaget for at være medskyldig i et røveri, hvor en mand blev dræbt. Den er et mix af forskellige udtryksmidler og fortællemåder, der både angives ved hjælp af forskellig typografi og brug af fotos. Bogen er et spændende forsøg, der skildrer den skriveproces, der er nødvendig for, at Steve rent mentalt kan klare det hårde liv i Manhattan ungdomsfængsel og retssagen. Han skriver også for at finde ud af, hvem han selv er. Samtidig illustrerer den det problematiske forhold mellem virkelighed og fiktion både for Steve selv, men også for læseren. Steve siger selv, at filmen er mere virkelig end den virkelighed, han selv lever i. Bogen stiller krav til sine læsere om overblik, fantasi og især evne til at visualisere. Målgruppen er unge fra 13-16 år. De mange indfaldsvinkler og virkemidler vil gøre det interessant at arbejde med romanen i 8. eller 9. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 10. dec. 1999

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 10. dec. 1999

Ungdomsbog, lavet dels som dagbog og filmmanuskript. Den 16-årige afroamerikaner Steve Harmon er anklaget for at være medskyldig i et røveri, hvor en mand er blevet dræbt. En alvorlig anklage, som kan ende med livsvarigt fængsel. For at udholde fængselsopholdet og retssagen nedskriver den filminteresserede Steve forløbet som en drejebog, komplet med kameravinkler og replikker. Hans egne tanker er i dagbogsform i kursiverede afsnit. Det er en tankevækkende og meget anderledes bog, som kræver noget af sin læser. I starten er formen forvirrende, men så fanges man ind af den nøgterne tone og de drypvise afsløringer. Bogen igennem er læseren i tvivl om Steves skyld. Var han bare på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, eller holdt han udkik, mens to andre begik røveriet? Tvivlen, en dygtig forsvarer og det, at Steve er en velfungerende ung mand fra et almindeligt hjem, frikender ham. Men bogen lægger op til en diskussion af, hvor smal dydens sti egentlig er. Det hårde fængselsmiljø og bogens personer er realistisk og troværdigt skildret, og som læser føler man sig selv i juryens sted. Bogen kan læses fra 13 år, og den vil være oplagt til gruppediskussioner. Den er illustreret med s/h fotos. God forside. Sidst udkom I dødens skygge (1991).


Information

d. 13. jan. 2000

af

af

Merete Møller Olesen

d. 13. jan. 2000


Folkeskolen

Årg. 117, nr. 21 (2000)

af

af

Ole Helding

Årg. 117, nr. 21 (2000)