Bøger / faglitteratur

Mormor - din datter er blevet mor


Beskrivelse


Forfatteren beskriver det generationsskifte der sker, når døtrene får børn og de midaldrende kvinder bliver mormødre. Desuden fortæller fem mormødre og deres fem døtre om deres oplevelser i denne forbindelse.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. juni 1998

af

af

Lis Pedersen

d. 16. juni 1998

Thorning behandler her en facet af mor-datterforholdet, som ikke tidligere er behandlet så populært og alligevel så gedigent . Hendes baggrund for at skrive om emnet er at hun er sundhedsplejerske, mor til 2 piger og selv mormor. Hun har tidligere skrevet Børns søvn fra 1993. Det er en ny fase i et mor-datterforhold, når datteren bliver gravid og senere mor. Den nye situation kan udover de positive følelser også indeholde jalousi, mindreværdsfølelse, angst for alderdom og død. Omvendt vil også den unge opleve at forholdet til moderen ændres. Det er disse forhold, som Thorning tager op. Første del af bogen er den teoretiske, hvor hun meget pædagogisk redegør for de psykologiske forhold. Sidste del - godt halvdelen - er interviews med mødre og døtre. I den teoretiske del gør Thorning ofte brug af citater fra interviewene til at tydeliggøre det aspekt, hun p.t. behandler. Det gør stoffet lettere tilgængeligt, og samtidig giver det en god mulighed for at repetere teorien, mens man læser interviewene. Bagest i bogen er der kilder (mest nordiske) og henvisninger til anden litteratur. Thorning har primært skrevet bogen til mormødrene, men døtrene kan bestemt også have stor glæde af den.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. nov. 2009

af

af

Anny Skov Madsen

d. 24. nov. 2009

Forholdet mellem mor og datter bliver eksistentielt, når barnebarnet bliver født. Bogen henvender sig primært til mormødrene, men døtrene kan sagtens læse med. Bogen kan læses som en forberedelse til generationsskiftet og til at få viden om vigtige udviklingsprocesser.

Et barn bliver født, en datter bliver mor, og en mor bliver mormor. Det er omdrejningspunktet i en saglig bog, der sætter fokus på de vigtige udviklingsprocesser, som heldigvis rigtig mange oplever. Mormorrollen tager afsæt i den moderne kvinde, der måske stadig har job, når barnebarnet ankommer. Mange emner med referencer til anerkendte psykologer er behandlet: tiden før og efter fødslen, kvindekultur, netværk, kulturforskelle, grænser og konflikter. For hvert tema er der foretaget interviews, hvor emnet er set fra moderens og datterens vinkel, og mange væsentlige punkter trækkes frem. Der er en nuanceret vinkel på temaerne, og som læser kan man reflektere med. Forfatteren er uddannet sundhedsplejerske og har tidligere skrevet bøger om bl.a. konflikter i familien.

Bogen er opdateret med ny viden, og nyt kapitel om konfliktløsning er tilføjet i forhold til udgaven fra 1998.

Det er en saglig og alsidig bog, der rummer viden og erfaring om udviklingsprocesser og relationer mellem generationerne. På alle måder en inspirerende bog, der giver forståelse for de mange følelser og reaktioner, der opstår, når rollerne ændrer sig.


Politiken

d. 12. juli 1998

af

af

Edel Hildebrandt

d. 12. juli 1998


Gerontologi og samfund

Årg. 14, nr. 3 (1998)

af

af

Anne Leonora Blaakilde

Årg. 14, nr. 3 (1998)