Bøger / faglitteratur

Når systemet fejler : hvordan man undgår at skade kræftpatienter i det danske sundhedsvæsen


Beskrivelse


Op til 5.000 kræftpatienter dør årligt på grund af "utilsigtede hændelser", UTH, dvs. som følge af fejl og hændelser, der kunne have været undgået, hvis meget i systemet var anderledes.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juni 2012

af

af

Alma Lind Jensen

d. 11. juni 2012

Debatbog, der stiller skarpt på de fejl, der begås i dagens sundhedssystem, og som forårsager patienters død eller varige tilskadekomst. Bogen har appel til alle i sundhedssektoren og mennesker, som engagerer sig i den politiske debat.

UTH kaldes de - de "utilsigtede hændelser", som fx forkert medicinering, en glemt patient, fejloperation mm., som hvert år forårsager patienters død eller varige mén. 5000 årlige dødsfald pga. UTH samt 5-15 procent af hospitalssengepladserne, der optages af patienter, som systemet selv har produceret. Maria Cuculiza har selv haft brystcancer og oplevet det danske sundhedssystem, se hendes bog Brystkræft : sådan overlever du, 2005. Hun har bedt en række eksperter i sundhedsvæsenet give deres bud på, hvordan det går til, at der sker så mange fejl. En af årsagerne er misforstået loyalitet overfor systemet og kolleger. Der tales for lidt om fejlene. Bogen er fyldt med eksempler på, hvordan det går galt. Ofte sker det i overgangen, hvor patienten flyttes fra ét hospital til et andet. Kræftens Bekæmpelse er medudgiver på bogen, og der er selvsagt fokus på navnlig kræftpatienter.

Patientsikkerhedens blinde vej, 2004, er en konkret historie om en UTH, men jeg ser ikke emnet behandlet så bredt som her. Effektivitet i sundhedsvæsenet, 2012, supplerer den aktuelle titel godt.

Et meget vigtigt indlæg i debatten om sundhed og sygdom, ressourcer og ansvar i sundhedssystemet. En bog, der gør opmærksom på et overset problem.


Jyllands-posten

d. 7. juli 2012

af

af

Lone Nørgaard

d. 7. juli 2012