Bogen er en gen-introduktion til begrebet PLF fra 1990'erne og en argumentation for anvendelse af konceptet. For lærere og ledere i grundskolen og på ungdomsuddannelserne.
Bogens første kapitel forklarer og argumenterer for konceptet. Derefter gives råd om etablering og vedligeholdelse af kollaborative teams. De næste fire kapitler drejer sig om at transformere hhv. læreplaner, vurderinger, undervisningen og lærerudviklingen. Afslutningskapitlet belyser hvordan PLF-konceptet transformerer ledelsen. Alle kapitler rummer skemaer, cases og diagrammer, og de afsluttes alle med opsummeringer og arbejdsspørgsmål. Bogen afsluttes med et antal appendiks rummende bl.a. redskaber, en taksonomi og modeller samt en international litteraturliste, et stikordsregister og forfatterbiografier.
Det amerikanske koncept er dårligt tilpasset danske forhold, og bogen kan på nogle læsere virke frelst i sine budskaber. Fx gives i et appendix svar på kapitlernes arbejdsspørgsmål.
I samme forlagsserie er i 2016 udkommet Håndbog i professionelle læringsfællesskaberLedelse gennem skolens ressourcepersoner. I 2016 udkom antologien Ledelse gennem skolens ressourcepersoner, som giver en dansk vinkel på problematikkerne omkring læringsfællesskaberI samme forlagsserie er i 2016 udkommet Håndbog i professionelle læringsfællesskaber. I 2016 udkom antologien , som giver en dansk vinkel på problematikkerne omkring læringsfællesskaber.