Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Og så må man slås!


Beskrivelse


Jakob går i 7. klasse og er forelsket i Hanne. Da farmoderens ven - den 70-årige Gamle Nick - trues af sanering, beslutter Jakob, Hanne, vennen Rolf og farmoderen at gå i aktion for at hjælpe ham.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Jørgensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Gamle Nick på over 70 vil leve sit eget liv. Han bor i en dårlig vedligeholdt, fugtig gammel lejlighed, ejet af en bolighaj, der spekulerer i ejerlejligheder. Nick får naturligvislungebetændelse og indlægges. Til alt held har han en hjemmehjælper, som han har et mere end alm. »hjemmehjælperforhold« til, nemlig den evigt cigarrygende farmor Olga, som på sin egen kraftfuldefacon - godt hjulpet af sine børnebørn - får mobiliseret pressen og dermed tvinger samfundets ansvarlige til at gribe ind. Men selvfølgelig ikke før Gl. Nick har været nødt til at optræde som BZeraf sin egen lejlighed. Så meget om det handlingsforløb, titlen sigter til. Men mere end halvdelen af bogens indhold er morsomt fortalte dagligdags småepisoder i forb. med lidt generationskløft,skilsmisse, skole og pubertet. Man må derfor nok stille spørgsmålstegn ved, om såvel titel som omslag - visende farmor og børn i færd med at lirke et vindue ud af den besatte ejendom - egentlig erdækkende. Bogen handler ikke aleneom BZere! Selv om de nok så alvorlige problemer behandles med let hånd, er det alligevel lykkedes at lave sjov, spændende og god underholdning for de 11-15 årige- ikke mindst p.g.a. et letflydende, mundret sprog krydret med sjove udtryk og replikker, der vil vække begejstring - også som oplæsning i fx en 7. kl. Til basissamlingen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Anne-Marie Schmidt (børn)

d. 18. dec. 2018

Historien fortæller om forholdene i en utraditionel familie. Jakob, der går i 7. kl. er fortælleren. Elmer, hans ældre bror er indesluttet og bitter, fordi faderen flyttede og ville starteforfra uden ham; moderen er billedhugger i sin fritid med ambitioner om at kunne leve af sin kunst, og sidst, men ikke mindst, er der farmor Olga - en handlekraftig dame med gåpåmod. Farmor Olga erhjemmehjælper og kender gennem sit job den gamle sømand Nick, der bor i en saneringsmoden ejendom, hvor vinduerne er pilrådne, og fugten driver ned ad væggene. Bogen er opbygget således, at Jakobskiftevis fortæller om familiens daglige problemer, forholdene i skolen og om kampen for at få Nick's rotteplagede lejlighed sat i stand. Det gennemgående tema i bogen er, at man kan blive tvungettil at slås for sin ret, og at man kan slås på mange måder, men at vold under ingen omstændigheder - hver korporlig eller verbal - er acceptabel. Bogen tenderer at være socialrealistisk, menindeholder for mangeelementer, som f.ex. pubertetsproblemer, sociale forskelle, mobning og boligspekulation, til at den virker overbevisende. Historien er skrevet i et ligefremt og livligt sprog,krydret med mange sjove udtryk, der karakteriserer personerne. Kan læses fra ca. 11 år.


Folkeskolen

årg 102, nr 47 (1985)

af

af

Jørgen Jensen

årg 102, nr 47 (1985)


Berlingske tidende

d. 23. apr. 1985

af

af

Kirsten Holst

d. 23. apr. 1985


Børn & bøger

årg 39, nr 3 (1986)

af

af

Steffen

årg 39, nr 3 (1986)