Bøger / faglitteratur / biografier

Olafur Eliasson : det indre af det ydre


Beskrivelse


Om den dansk-islandske kunstner Olafur Eliassons (f. 1967) liv og værker indenfor installationskunst, skulptur, fotografi og arkitektur.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. okt. 2008

af

af

Kirsten Marie Hansen

d. 6. okt. 2008

Den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson har netop været aktuel med værket The collectivity project i København, hvor borgerne kunne medvirke til skabelsen af diverse legoklodsbyggerier og dermed optræde som aktør i kunstens tilblivelse. Som det gælder flere andre af kunstnerens værker, spiller tilskuerens deltagelse en rolle for oplevelsen af værket.

Olafur Eliasson er fortrinsvis kendt for sin installationskunst. I bogen præsenteres en række af hans værker fra starten af 1990'erne og frem til i dag. Hensigten med denne nye udgivelse har været at samle nogle dansksprogede tekster af kritisk/formidlende karakter med udgangspunkt i kunstnerens virke i ovennævnte periode. De fem unge bidragydere er: Solvej Helweg Ovesen, Lars Bang Larsen, Lotte Juul Petersen, Kit Lindved Hansen og Anna Engberg-Pedersen, som alle har en kunsthistorisk baggrund. Bogen kommer omkring emnerne: beskuerens rolle, perception, kunst i det kollektive rum, formidling i institutionssammenhæng og sammenhængen mellem tid og rum. Bogen er rigt illustreret med fotos (ofte helsides) af mange af Eliassons værker.

Om kunstneren og hans værker er tidligere på dansk kun udkommet nogle udstillingskataloger (Minding the world 2004 og Lavaland 2007) samt samtalebogen At se sig selv sanse fra 2004.

Samlet set er der tale om en rigtig flot bog på et fagligt velfunderet niveau. Eliassons kunst fortjener den interesse, der er om den. Bogen giver en god introduktion til hans værker.


Politiken

d. 19. okt. 2008

af

af

Karsten R.S. Ifversen

d. 19. okt. 2008