Bøger / faglitteratur

Pessimisme


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Selvom mange ville se pessimisme som et negativt begreb, der kun gør det hele værre, så er det, ifølge Per Jespersen, måske slet ikke så slemt, som vi gør det til. Ifølge ham bør vi rent faktisk glæde os over, at vi fra tid til anden kan agere som sortseere - ellers risikerer vi at ende som lalleglade jubelidioter, mener forfatteren.

Indhold

Smil eller dø! ; Pessimismens historie ; En sortseer taler ud ; Hinsides pessimismen?


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. mar. 2018

af

af

Hamide Kara

d. 15. mar. 2018

Om pessimismen og dets nødvendighed for en lige verden. For dem, som gerne vil læse om pessimismens karakter og betydning for tilværelsen.

Adjunkt og forfatter Per Jepsen både indleder og afslutter bogen med henvisning til Storm P.s bevingede ord: "Tilværelsen er nederdrægtig, men vi har nu engang ikke andet end den." Over flere overskrifter som "Smil eller dø!", "Pessimismens historie", "En sortseer taler ud" og "Hinsides pessimismen" skriver Jepsen om pessimismens rolle for og i den enkeltes liv. Trods den positive tilgang til pessimismens modsætning optimismen mener Jepsen, at pessimismen er nødvendig og at man skal forholde sig til den. "Hvis det lykkedes os at skaffe sortsynet helt af vejen, ville det sandsynligvis ligeledes betyde enden på den kritiske sans, der er så væsentlig for at kunne leve i et demokrati. Hvis vi ikke lærer vores børn at give udtryk for negative følelser og tanker, vil vi nemlig ikke blot gøre det af med harme og utilfredshed, men også med enhver berettiget harme. Så vil kampene for en mere retfærdig verden (...) have været forgæves.".

Pessimisme er nr. 58 i serien "Tænkepauser" og leverer som de tidligere bøger i serien, en kort men velskrevet, fagligt funderet og tankevækkende viden. Jepsen plæderer for at pessimisme, på samme måde som optimisme, er et synspunkt i diskussionen om hvordan verden og den enkelte skal forstås.

En anden kort og filosofisk bog om negativ tænkning og dets modsætning er Kosmisk pessimisme.


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 8, nr. 1 (2020)

af

af

Jane Straschnaja

Årg. 8, nr. 1 (2020)