Bøger / faglitteratur / bibliografier

Pligt og ret - ret og pligt : refleksioner over den socialdemokratiske idéarv


Beskrivelse


Historisk gennemgang af hvad Socialdemokraterne har ment om ret og pligt fra første gang arbejderbevægelsen anvendte denne parole i 1871 til den politiske brug i 2013, samt om Socialdemokraternes syn på modernisering af den offentlige sektor siden 1993.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. feb. 2014

af

af

Søren Brunbech

d. 11. feb. 2014

Både for læsere med interesse for den grundlæggende samfundsdebat om velfærdssamfundets vilkår og fremtid, og for studerende og opgaveskrivere med velfærdssamfundet som emne.

Jørn Henrik Petersen har taget anledning i sit 40-jubilæum som professor i socialpolitik, til at skrive om temaet pligt og ret, der i dag ofte bruges i den politiske diskussion om velfærdssamfundet. Forholdet mellem det offentliges og den enkeltes individuelle ansvar blussede op i kølvandet på den såkaldte Carina-sag fra julen 2011. I Socialdemokratiet, der har været den bærende kraft bag velfærdsstaten, har man især efter Nyrup taget ret-og-pligt parolen til sig, men markedsfører den ifølge JHP på tvivlsomme principper, der risikerer at føre til tidligere tiders skelnen mellem værdigt og ikke værdigt trængende. Dette og en række iboende dilemmaer i velfærdssamfundet, dokumenterer forfatteren i en polemisk stil, men velunderbygget af mange kildehenvisninger, og med teksten livet op af humoristiske tegninger undervejs.

En mere saglig og historisk fremstilling af de begreber der er til diskussion finder man i forfatterens egen Dansk velfærdshistorie bind 5 fra 2013.

Professor Jørn Henrik Petersen, der gennem sin lange forskerkarriere har beskæftiget sig med velfærdsstaten, påviser her med personligt engagement svagheder i, og trusler mod, den danske velfærdsmodel.


litteratursiden.dk

d. 15. apr. 2014

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 15. apr. 2014

Velfærdsstaten er i krise, og egoismen har sejret over næstekærligheden. Denne bog bør læses af enhver med interesse i den aktuelle velfærdsdebat. Jørn Henrik Petersen er professor i socialvidenskab o...


Berlingske tidende

d. 22. apr. 2014

af

af

Kasper Støvring

d. 22. apr. 2014