Bøger / skønlitteratur / digte

Sebastian i drømme


Beskrivelse


Ekspressionistiske digte der i et eksplosivt billedsprog fremmaner en række særegne og visionære naturbilleder. De dominerende temaer er efterår, ensomhed og forfald.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. nov. 2015

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 6. nov. 2015

Trænede lyriklæsere og litteraturhistorisk interesserede får med denne fremragende gendigtning af et af ekspressionismens hovedværker mulighed for at dykke ned i Georg Trakls dunkle og sære lyriske univers.

En digt-cyklus, hvor de dominerende temaer er efterår, sorg, ensomhed og forfald, som her i digtet "Ved mosen": "Opstand. I den forfaldne hytte/ Flagrer råddenskaben op på sorte vinger/ Forkrøblede birke sukker i vinden." Georg Trakl, 1887-1914, regnes for en af den tyske ekspressionismes betydeligste digtere.

Trakls digte er kontrastfyldte. Ofte blander han det skønne med det hæslige og fremmaner derigennem nogle gådefulde og helt særegne og visionære naturbilleder, som bl.a. bygges op ved hjælp af hyppig brug af tillægsord og farver. Digtene er yderst motivrige med abstrakte elementer fra bl.a. antik og kristen mytologi, og har noget både drømmende/mareridtsagtigt og berusende over sig. På det syntaktiske plan er de komplekse, og selv litterater vil få deres sag for mht. at udlede deres betydning.

Ivan Malinovski bringer i 1957 de første Trakl-oversættelser i Vindrosen. Senere følger et større udvalg i Mod midnatSebastian i drømme. Nærværende udgave er en gennemset og revideret udgave af Sebastian i drømme fra 1976. I forhold til denne er Preben Major Sørensens oversættelser erstattet af Rolf Gjedsteds gendigtningerIvan Malinovski bringer i 1957 de første Trakl-oversættelser i Vindrosen. Senere følger et større udvalg i Mod midnat. Nærværende udgave er en gennemset og revideret udgave af fra 1976. I forhold til denne er Preben Major Sørensens oversættelser erstattet af Rolf Gjedsteds gendigtninger.


Berlingske tidende

d. 5. dec. 2015

af

af

Jørgen Johansen

d. 5. dec. 2015


Information

d. 2. jan. 2016

af

af

René Jean Jensen

d. 2. jan. 2016


Standart

Årg. 30, nr. 1 (2016)

af

af

Rasmus Steffensen

Årg. 30, nr. 1 (2016)